TEMELJ BUDUĆNOSTI I IDENTITETA: Svečana akademija povodom 215 godina Univerziteta u Beogradu

Lj.B.

14. 09. 2023. u 10:57

SVEČANOM akademijom u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja - Rektorata, Univerzitet u Beogradu obeležio je 215 godina od osnivanja, odnosno od otvaranja vrata Velike škole za učenike, koje je okupio i obučavao prosvetitelj Dositej Obradović.

ТЕМЕЉ БУДУЋНОСТИ И ИДЕНТИТЕТА: Свечана академија поводом 215 година Универзитета у Београду

univerzitet u beogradu

Svečanost povodom velikog jubileja održana je pred verskim poglavarima, ministrima, diplomatama, rektorima iz Srbije i regiona, velikim brojem profesora i studenata, gostiju i prijatelja. Program u atrijumu univerziteta počeo je državnom himnom „Bože pravde” u izvođenju mecosoprana Nataše Rašić, koja je izvela i akademsku himnu „Gaudeamus” uz pratnju pijanistkinje Dobrile Miljković.

Rektor Univerziteta u Beogradu profesor dr Vladan Đokić istakao je da se sa ponosom obeležava značajan jubilej 215 godina i primetio da svečanost podrazumeva da se istaknu rezultati i uspesi institucije. Đokić je naglasio da se od osnivanja Velike škole Dositeja Obradovića 1808. godine, Srbija okreće evropskim prosvetiteljskim idealima, i ocenio da je uloga Univerziteta u društvu trajna i promenljiva. „Univerzitet se prilagođava društvu, odlikuje ga kritičko mišljenje i demokratizacija znanja. I danas se Univerzitet u Beogradu temelji na onim vrednostima koje je čvrsto postavio Dositej Obradović” istakao je rektor i dodao da je jubilej od 215 godina, nažalost, naišao u vremenu koje će ostati trajno upamćeno zbog nezamislivih tragičnih događaja koje su ovog maja zadesile Srbiju, upravo u školi, u srcu obrazovanja. Tim povodom, rektor Đokić je najavio seriju tribina koje će o stanju u srpskom društvu uskoro organizovati Univerzitet u Beogradu.

Predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti dr Zoran Knežević je ocenio da je Univerzitet jedna od tekovina bez koje se ne može zamisliti moderno društvo, jer je spoj nauke, znanja i umetničkog stvaralaštva, kao pravi čuvar kulture, umetnosti i naučnog nasleđa Srbije. Knežević je izrazio nadu da će Univerzitet i nakon uspešnih 215 godina nastaviti da baštini sve najbolje vrednosti koje poseduje.

Preko video-linka upućena je i čestitka predsednika najveće evropske univerzitetske asocijacije Circle U profesora dr Vinsenta Blondea.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je naglasila da je značaj UB višestruk, da prenosi znanje generacijama i vekovima, i da kao ustanova predstavlja zajednicu učenika i učitelja, a da je obrazovanje mladih neophodno za kvalitetnije vođenje društvenog života. Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je naglasila da je UB značajan za zajednicu i društvo, ali pre svega studente i one mlade koji tek dolaze na scenu visokog obrazovanja, jer je temelj obrazovanja budućnosti, kulturnog nasleđa i očuvanja našeg identiteta.

Na svečanosti je premijerno prikazan dokumentarni film „215 godina Univerziteta u Beogradu”, a potom su proglašeni studenti generacije svih fakulteta UB i uručena priznanja studentima autorima najboljih naučnih radova. Svečana akademija završena je uručenjem povelja i prigodnih poklona za četvoro profesora emeritusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku