"JOAKIM" OD VEČERAS U UŽICU: „Šopalovići“ otvaraju festival

Никола Јанковић
Nikola Janković

13. 05. 2024. u 08:38

U UŽICU večeras počinje jubilarni, 60. po redu Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.

ЈОАКИМ ОД ВЕЧЕРАС У УЖИЦУ: „Шопаловићи“ отварају фестивал

Foto: N.Janković

Pozorišnu smotru otvara predstava „Putujuće pozorište Šopalović“ užičkog ansambla, po tekstu akademika Ljubomira Simovića, u režiji Milana Neškovića.

U narednim danima, sve do 20. maja, publika će videti predstave: „Ljudi bez grobova“ po romanu Enesa Halilovića u režiji Stevana Bodrože (kooprodukcija Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara i Beogradskog dramskog pozorišta), „Gospođa ministarka“ po tekstu Branislava Nušića u režiji Olje Đorđević (Narodno pozorište Šabac), „Režim ljubavi“ po tekstu Tanje Šljivar u režiji Snežane Trišić (Narodno pozorište Kruševac), „Bog masakra“ po tekstu Jasmine Reze u režiji Igora Pavlovića. Uslediće izvođenje predstava „Koštana“ po tekstu Bore Stankovića u režiji Jane Maričić (Narodno pozorište Niš) i „Bure baruta“ po tekstu Dejana Dukovskog u režiji Gorčina Stojanovića (Knjaževsko – srpski teatar Kragujevac).

Sve predstave počinju u 20 časova. Pomenuta ostvarenja boriće se za sedam prestižnih festivalskih nagrada. Žiri festivala čine Jelisaveta Tatić Čuturilo, autor preko 80 pozorišnih kostimografija i scenografija, Ivan Vuković, reditelj, profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu na Katedri za Solo pevanje, na predmetima Gluma i Operski studio, i Aleksandar Radulović, glumac u preko 60 predstava pirotskog pozorišta.

U čast nagrađenih predstavu „Ko igra Sonju Savić“, projekat Andraša Urbana, izvešće Gradsko pozorište Čačak.

NP Užice

- Šezdeset godina trajanja jednog pozorišnog festivala, jednostavno rečeneo, jeste činjenica za strahopoštovanje. Ona govori o svesti i savesti generacija pozorišnih stvaralaca, publike, ali i njima pripadajućeg društva, u kojem god kontekstu i okolnostima da se govori, o razumevanju bitnosti institucije i umetnosti pozorišta.

Tokom svog organizovanja i stvaranja, baš kao i pozorišta koja u njemu učestvuju, koja ga konstitutivno čine, ima svoje uspone i padove, puteve i stranputice, nadanja i razočarenja... Ali, nikada nije odustajalo od hvaljenja onog što je dobro i kritikovanja, do prezira, onog što je loše u zajednici kojoj se obraća. Neka tako onda i bude – reči su mr Spasoja Ž. Milovanovića, teatrologa, predsednika Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!