PEJZAŽI TUGE I USAMLJENOSTI: Slike i crteži Milana Kacevskog u Galeriji FLU

M.A.K.

09. 05. 2024. u 17:54

SLIKE i crteži Milana Kacevskog, dobitnika Velike nagrade "Rista i Beta Vukanović, slikari", za školsku 2020/2021. godinu, biće pred publikom u Galeriji FLU do 21. maja.

ПЕЈЗАЖИ ТУГЕ И УСАМЉЕНОСТИ: Слике и цртежи Милана Кацевског у Галерији ФЛУ

Foto promo

U svojim radovima Kacevski se ne bavi se velikim idejama i društevno-angaživanim komentarima, već se trudi da dodirne ono što je ljudsko i primalno u svakome, piše u najavi postavke. A to su neverbalni, emotivni delovi bića - tuga, seta, usamljenost.

Nadahnut tematikom pejzaža, ovaj umetnik izvodi svoje slike u tradicionalnoj tehnici ulja na platnu. Reč je o delima većih formata, koja svojom veličinom obuhvataju posmatrača i uvlače ga u sebe, u svet tame, samoće i introspekcije.

- Kao i na slikama, tako i na crtežima, Milan Kacevski prikazuje šumske pejzaže, sa tom razlikom, što na crtežima stavlja veći akcenat na svetlost i tamu, koja dopire do prvog plana, do pozicije stvaraoca/posmatrača, koji iz mraka gleda u svetlost - piše u tekstu koji prati postavku. - Kacevski za stvaranje svojih crteža upotrebljava ugalj, jer je idealan za istaživanje svetlosti i tame i njihovih međusobnih odnosa. Plemenitost uglja kao materijala, koji je upotrebljen primenom tardicionalne tehnike crtanja, u kombinaciji sa površinom papira, daje još jednu tajanstvenu notu radovima koji prikazuju prirodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku