JOŠ JEDAN SAMIT FOTOGRAFA BIVŠE JUGOSLAVIJE: Više od 40 majstora fotografije iz celog regiona na skupu u Leskovcu (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

06. 10. 2023. u 15:17

Nagradu „Tomin šešir“, koja nosi naziv po majstoru jugoslovenske i srpske fotografije Tomislavu Peterneku, na ovogodišnjem Samitu fotografa u Leskovcu dobio je Siniša Skenderija, majstor fotografije Asocijacije umetničkih fotografa Bosne i Hercegovine.

ЈОШ ЈЕДАН САМИТ ФОТОГРАФА БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Више од 40 мајстора фотографије из целог региона на скупу у Лесковцу (ФОТО)

foto: GU Leskovac

Tako je počeo 13. Samit fotografa koji je u gradu na Veternici okupio više od 40 zaljubljenika u fotografiju iz svih zemalja bivše Jugoslavije među kojima su i neka od vodećih imena regionalne fotografske scene, ali i mladi i neafirmisani umetnici.

- Broj gostiju govori o značaju ove manifestacije. Veliko nam je zadovoljstvo što ste ponovo sa nama. Želim vam mnogo uspeha u radu i još mnogo nagrada - kazala je Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra.

foto: GU Leskovac

Priznanje „Tomin šešir“ dodeljuje se, u organizaciji Foto kluba „Leskovac“ i Leskovačkog kulturnog centra, za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje u regionu. Ove godine načinjen je i izuzetak, pa je specijalni „Tomin šešir“ dodeljen i Vesni Đorđević, za tri decenije rada u leskovačkom Foto klubu i doprinos organizaciji ove manifestacije.

foto: GU Leskovac

Organizatori i gosti su biranim rečima govorili i o nedavno preminulom Draganu Milovanoviću Pačetu, dugogodišnjem članu leskovačkog Foto kluba i jednom od ranijih dobitnika „Tominog šešira“.

Leskovčani imaju priliku da uživaju u kolektivnim izložbama radova nastalih na prošlogodišnjem samitu kao i u izložbi po izboru foto klubova i nacionalnih udruženja, koja pruža uvid u savremene tenedencije i kretanja u fotografiji, dok se ovogodišnji laureat Siniša Skenderija predstavlja desetom samostalnom izložbom pod nazivom „Spone“.

Trodnevni program samita, koji traje do 8. oktobra, čine prezentacije i predavanja kao i tradicinalna kolektivna snimanja. Osim pojedinih znamenitosti u Leskovcu učesnici će ove godine svojim foto-aparatima ovekovečiti i kulturno-istorijske spomenike i prirodne lepote Pirota i okoline.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku