PRIČE NAŠIH DEDOVA - NAUK ZA BUDUĆNOST: Scenarista i idejni tvorac Miloš Dragojević o nastanku svog kontroveznog stripa

Marina Mirković

12. 05. 2024. u 17:12

SCENARISTA, pisac kratkih priča i tekstova sa istorijskim tematikom, scenarista šest kratkih stripova štampanih u domaćim strip-revijama, Miloš Dragojević je - dok i dalje iščekuje objavljivanje istoimenog romana - prošle jeseni dočekao da svetlost dana (u izdanju "Sistem komiksa") ugleda prvi deo dugometražnog stripa "Srpski Bog".

ПРИЧЕ НАШИХ ДЕДОВА - НАУК ЗА БУДУЋНОСТ: Сценариста и идејни творац Милош Драгојевић о настанку свог контровезног стрипа

Sistem komiks promo

Ideja za stvaranje stripa nastala je, kako veli, kao plod njegovih dugogodišnjih razmišljanja o uzrocima, i istorijsko- političkoj podlozi za postepeno stvaranje situacije u kojoj se Srbija danas nalazi.

- Ta situacija je, nažalost, u ovom trenutku nezavidna, a sam srpski narod je u bliskoj prošlosti pretrpeo ogromne poraze u vidu stradanja i proterivanja stanovništva sa teritorija na kojima su vekovima pre toga živeli - smatra Dragojević. - Sa druge strane, deo Srbije (Kosovo i Metohija) se tendenciozno odvaja od matice i poprima oblike državnosti. Srbija već decenijama, a reklo bi se i čitav vek gubi na svim poljima i to je proces koji se odvija polako ali sigurno. Sve ovo inspirisalo me je da uđem u dublju analizu uzroka ovakvog stanja i da svoje viđenje iznesem kroz istorijsko-politički triler kakav predstavlja strip "Srpski Bog".

Pošto su strip i film srodne umetnosti, autor ne krije želju da se jednog dana ova kompleksna priča prezentuje i na velikom platnu, "ali o tom potom". Zasada je tu prvi deo stripa, dok nas drugi (od ukupno tri) očekuje već u drugoj polovini ove godine. Naravno, ponovo u izdanju kuće System Comics.

Jedan od najboljih naših crtača Dražen Kovačević podario je naslovnu stranu stripu, a glavna radnja, koju je svojim crtačkim umećem dočarao iskusni Ivica Sretenović, smeštena je u 2015. godinu. Osvrti na dalju prošlost čine da se ona odvija paralelno između događaja u Drugom svetskom ratu i bliske nam prošlosti.

- Miloš Bogićević, glavni junak stripa, čiju životnu priču prezentujem paralelno sa istorijskim delom stripa, predstavlja čoveka mlađeg doba koji je sinonim za sve kroz šta je prošao ili je mogao proći prosečan srpski mladić rođen u drugoj polovini sedamdesetih godina, a koji je stasavao devedesetih. Prolazak kroz ratove, godine kriminala i nemaštine učinili su ga takvim kakav jeste. Čvrst i ozbiljan. Kroz njegovu životnu priču, ali i priču njegovog dede i roditelja pokušao sam dočarati vreme i period u kome su ovi ljudi živeli, sa svim specifičnostima. Radi se o godinama koje su odredile put kojim će se Srbija kretati u periodu koji je usledio, a kojim se (nažalost) i dan-danas kreće.

Kontroverznost koja se često pripisuje ovom stripu proizašla je, kaže autor, iz jednog drugačijeg pogleda na istorijske događaje, pre svega na Drugi svetski rat na našim prostorima:

- Drugačijeg u smislu da sam se bavio isključivo činjenicama na osnovu kojih sam odredio ciljeve koje su vođe dva suprotstavljena pokreta, četničkog i partizanskog, želeli da postignu. Međutim, veći problem je nastao kada sam predstavio sredstva kojim je komunistički vođa Tito želeo, i uspeo, doći do svojih ciljeva. Radi se o preventivnim likvidacijama, ubistvima inteligencije, domaćina i svih onih koji nisu bili po meri KPJ sa njim na čelu. U tom svetlu prikazano je i streljanje akademskog slikara Mihaila Milovanovića u Užicu 1941, sa još nekolicinom civila. Ovo se nije svidelo mnogim levo orijentisanim ljubiteljima stripa, pa su nastale polemike na društvenim mrežama, koje su u nekim momentima eskalirale u verbalne rasprave pa i uvrede. Žao mi je zbog toga. Samo sam predstavio dugo prećutkivanu istinu.

Za neke, sporan momenat u stripu jesu i kadrovi gde se kroz dijalog aktera dolazi do toga da sve što nam se dešavalo i dešava danas kao društvu možda i nije slučajno, dodaje Miloš:

- Zapravo u stripu saznajemo da nije. Već u samom procesu nastajanja scenarija bio sam svestan da ove tvrdnje mogu biti inicijalna kapisla za stvaranje teorija zavere kojima ni sm nisam sklon. Ipak, suviše je slučajnosti. Predugo (decenijama već) hodamo po tankoj žici nacionalnog posrtanja da bi sve to bilo slučajno. "Srpski Bog" će u prvom, ali i u naredna dva dela pokušati da dokaže da nije, zato toplo preporučujem ljubiteljima stripa, ali i onima koji to nisu da ga nabave, pročitaju i prosude sami.

Sistem komiks promo

Tekst potpisa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima