ZA MNOGE GURMANE JE PRIRODNI AFRODIZIJAK: Deseti Sajam peglane kobasice u Pirotu, kilo do 4.000 dinara, a Ninoslav najbolji majstor
NINOSLAV Stojadinović iz Pirota, najbolji je mastor za pravljenje peglane kobasice-odluka je Stručnog žirija na 10. po redu Sajmu peglane kobasice u Pirotu.
Stojadinović je pobedio u konkurenciji četrdesetak majstora za ovaj pirotski specijalitet, koji je među mnogim gurmanima ovog kraja poznat i kao prirodni afrodizijak. Pobednik kaže da dugi niz godina pravi peglane kobasice i da se posebno spremao za ovogodišnje nadmetanje majstora kobasičara i mesara.
Deseti po redu sajam privukao je mnogobrojne posetioce iz cele Srbije, ali i iz susedne Bugarske,koji su za kilogram pirotske "potkovice" plaćali i 4.000 dinara, dok su druge vrste kobasica bile daleko jeftinije. Gosti iz Bugarske dolaze redovno na ovaj sajam, kako bi osim kobasica pazarili i sireve, prerađevine od mleka, ali i vina. Mlekari i vinari već nekoliko godina učestvuju na ovom sajmu. Kažu da dolaze po prirodnu hranu, jer im je hrana krcata aditivima i dodacima iz EU jednostavno nekvalitetna.
Promoter ovogodišnjeg sajma bio je poznati glumac Andrej Šepetkovski, koji kaže da je za pirotsku peglanu kobasicu čuo ranije, ali je prijatno iznenađen brojem posetilaca i proizvođača peglane.
Toliko pominjani sajam je okosnica gastronomskih manifestacija i magnet za mnogobrojne turiste, najviše iz Bugarske, koji su u Pirotu došli još pre dva dana. Kako kaže gradonačelnik Vladan Vasić pre desetak godina broj turista je na godišnjem nivou bio do desetah hiljada, dok je prošle godine ovaj grad posetilo više od 100.000 ljudi.
Cenu od 4.000 dinara za kilogram peglane, proizvođači pravdaju poskupljenjem sirovina, odnonso mesa i začina, ali i dugotrajnim procesom proizvodnje. Nakon što se napravi smesa od posnih mesa:junećeg, ovčijeg i kozjeg,sa svim začinima, sledi punjenje creva i stavljanje tek napravljenih kobasica na promaji i niskim temperaturama. Narednih četrdesetak dana, kobasice se svakodnevno peglaju flašom, kako bi se istisnuli mehurići vazduha iz unutrašnjosti. Ovo je stari i provereni način konzerviranja i nisu potrebni nikakvi aditivi koji bi potpomogli dugotrajno čuvanje ovog mezetluka, koji se seče na veoma tanke , gotovo providne kolutiće ispod kojih se može pročitati novina.
Preporučujemo
ŠTA JE TO U SVEMIRU, SIJA KAO ZVEZDA? Naučnik obmanuo ljude fotografijom - kobasice!
05. 08. 2022. u 18:59
KAKAV SKANDAL NIKI HEJLI: Pogledajte šta je napisala na izraelskoj raketi namenjenoj Gazi (FOTO)
TOKOM posete izraelskoj severnoj granici, bivša kandidatkinja za republikansku predsedničku nominaciju Niki Hejli, potpisala se na artiljerijsku raketu namenjenu Gazi i napisala ''Dokrajčite ih! Amerika voli Izrael''.
28. 05. 2024. u 22:12
MAKRON NA KONFERENCIJI SA ŠOLCOM ZATRAŽIO: Dozvolite Ukrajini da gađa ciljeve u Rusiji odakle se vrši granatiranje
ORUŽANIM snagama Ukrajine treba dozvoliti da gađaju ciljeve u Rusiji, odakle se vrši granatiranje, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, a njegov govor je emitovan na nalogu Jelisejske palate na društvenoj mreži Iks.
28. 05. 2024. u 19:48
MOMAK NA MATURU DOŠAO OBUČEN KAO BAKA: Sa njim došli i "unuci" - "Ja sam ih othranila!" (VIDEO)
MOMAK iz Bijeljine nasmejao je region kada je na maturskoj večeri Poljoprivredne i medicinske škole, za razliku od svojih vršnjaka, došao u nešto neobičnijoj odeći.
27. 05. 2024. u 09:15
Komentari (1)