AFRIČKA KUGA PONOVO POSLE POLA GODINE BUKNULA U NEKOLIKO GRADOVA SRBIJE: Zaraza ubija svinje

G.V.

14. 05. 2024. u 11:08

STOČARI u Srbiji nikako da predahnu od afričke kuge. Nakon što je poslednja epidemija trajala oko pola godine, zaraza je ponovo zakucala na vrata, i to u domaćinstvima u Šidu, Smederevu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, i u beogradskoj prigradskoj opštini Grocka. Da su ovi delovi naše zemlje ugroženi, zanično je potvrdilo i Ministarstvo poljoprivrede. Budući da su procedure za afričku kugu stroge, pa samim tim i za kontrolu mesa, potrošači ne treba da strahuju pri kupovini svinjskog mesa u marketima i mesarama.

АФРИЧКА КУГА ПОНОВО ПОСЛЕ ПОЛА ГОДИНЕ БУКНУЛА У НЕКОЛИКО ГРАДОВА СРБИЈЕ: Зараза убија свиње

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima Nenada Budimovića iz Privredne komore Srbije (PKS), od ove pošasti od koje stočari strepe, oboljevaju samo svinje, ali se bolest veoma lako širi. Jednom kada afrička kuga uđe u neku oblast, teško iskorenjava.

- Od 2007. godine, kada je iz Afrike došla u Gruziju, još je u Evropi i proširila se na ceo svet - kaže Budimović. - Imamo je i u Kini i Rusiji. Izazivač je DNK virus, koji je vrlo otporan u spoljnoj sredini i to je jedna od specifičnosti ove bolesti. Izdržava dosta dobro nisku temperaturu, tako da u svežem mesu, na nekih minus 18 do 20 stepeni, može i hiljadu dana da preživi. Jedino ga uništava temperatura od nekih 70 stepeni, odnosno termički obrađeno meso, i to je najbezbednije da bi se konzumiralo.

Kako kaže Budimović, nehigijenski obori najčešći su uzrok bolesti. Uzgajivači ne vode dovoljno računa o ostacima hrane ili blata, o onome šta životinja izluči. Štale su mahom bez betona pa se tlo i ne može detaljno oprati.

- Veoma je važno da se posveti pažnja proceduri ulaska i izlaska za objekte gde su životinje, a pogotovo na većim farmama, gde moraju da postoje dezobarijere i ograde od žice da ne bi ulazili glodari i druge životinje - napominje predstavnik PKS.

Ovog proleća, afrička kuga potvrđena je na području Smedereva. Konkretno, reč je o slučaju zaraze kod domaće svinje u selu Mihajlovac. Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede donela je rešenje o proglašenju zaraženog i ugroženog područja 20. marta ove godine. Sprovedene su sve mere zaštite predviđene zakonom o zaštiti od zaraznih bolesti kod životinja. Za sada, osim ovog slučaja, nema širenja zaraze na ovom području.

Prošle godine, na području Podunavskog okruga, zabeležena je afrička kuga u selu Azanja.

Kada je o opštini Šid reč, bolest nije iskorenjena još od prošlog leta. U ovom delu zemlje, samo 2023. godine eutanazirano je više od 12.000 svinja, a od početka ove, skoro 500.

- Od kada je afrička kuga prvo registrovana u Moroviću, naravno da smo preduzeli mere, ali nažalost nju je teško zaustaviti. To je veoma opasna zarazna bolest, za koju vakcina ne postoji. Domaćini vode računa, koga puštaju u obore, stavljaju barijere, ali kada se prenese gotovo je - kaže za "Novosti" Zoran Semenović predsednik opštine Šid.

Afrička kuga koja je prvo registrovana u Moroviću, krenula je iz šuma od divljih svinja, da bi se kasnije proširila na Jamenu, Vašice, Višnjićevo i ostala mesta iz ovog rejona.

Zaraza

JEDAN od načina prenosa bolesti je i preko hrane. Najčešće se to događa u vreme svinjokolja, kada se kobasice od mesa u kojem je prisutan virus, podele komšijama. Prenosi se i opremom, odećom, obućom, glodarima, insektima... Imajući to na umu, nije neobično što predaha između epidemija nije bilo.

Zbog zaraženosti domaćih svinja afričkom kugom u dva poljoprivredna gazdinstva u Tavniku nadomak Kraljeva, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je krajem prošlog meseca rešenje kojim se područje ovog sela proglašava zaraženim. Ugroženim područjem, najmanje deset kilometara u poluprečniku od zaraženog, označeni su i atari okolnih sela - Mrsać, Miločaj, Lađevci, Obrva, Cvetke i Bapsko Polje.

u cilju sprečavanja širenja ove bolesti, sprovedena je eutanazija svih grla u gazdinstvima gde je potvrđeno prisustvo zaraze, uz čišćenje, dezinfekciju i dezinsekciju svega sa čim su u kontakt dolazile zaražene svinje. Uz to, na zaraženom, kao i na ugroženom području, zabranjen je promet stoke i rad stočnih pijaca, organizovanje stočnih sajmova i drugog okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog porekla ili hrane za životinje van poslovnog prostora. Ove mere trajaće 40 dana od poslednjeg registrovanog slučaja zaraze afričkom kugom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!