MINISTAR MALI O JOŠ JEDNOM POVEĆANJU PENZIJA DO KRAJA 2024: Evo kad penzioneri mogu da očekuju povišicu

Novosti online

13. 05. 2024. u 12:10

NA jesen ćemo videti kakvi su nam rezultati, te da li ima prostora za još jedno povećanje penzija do kraja godine - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

МИНИСТАР МАЛИ О ЈОШ ЈЕДНОМ ПОВЕЋАЊУ ПЕНЗИЈА ДО КРАЈА 2024: Ево кад пензионери могу да очекују повишицу

Foto: Printscreen/RTS

- Nikada plate i penzije nisu rasle nauštrb stabilnosti. Proces je obrnut. Onog trenutka kada procenimo da imamo viška novca u kasi, da su performanse bolje od planiranih i da imamo nove izvore rasta, onda taj višak odlazi na dalji rast plata i penzija. Rekao sam da ćemo na jesen videti kakvi su nam rezultati, te da li ima prostora za još jedno povećanje penzija do kraja godine. Rast životnog standarda i stabilnost su podjednako važni faktori i jedno ne sme da isključuje drugo - naveo je Mali.

Govoreći o ekonomskim rezultatima Srbije, Mali je istakao za "Blic biznis" da je javni dug danas na nivou 47,6 odsto BDP, dok je prosečna zaduženost evrozone 89 odsto, kao i da je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva istakla da je Srbija "svetla tačka u ekonomiji".

Dodao je da će rast 2027. godine, zahvaljujući programu "Skok u budućnost - Srbija 2027" i projektu Ekspo 2027, dostići planiranih 100 milijardi evra BDP-a, što će biti tri puta veći BDP u odnosu na 2012. godinu, kada je iznosio 33 milijarde evra.

Na pitanje ima li razloga za skepticizam kada je reč o obećanju da će do 2027. godine prosečna plata biti 1.400 evra, dok će prosečna penzija i minimalna zarada biti po 650 evra, Mali je rekao da je isti skepticizam vladao i kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će prosečna plata biti 500 evra, dok ona danas iznosi više od 800 evra.

BONUS VIDEO: BOJKOT OPOZICIJE PROPAO: Idu na izbore sa onima koji ne idu na izbore!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za