"NOVOSTI" SAZNAJU: Cena vekne "Sava" ostaje ista i posle 1. juna

E.B.T.

11. 05. 2024. u 17:37

VEKNA "Sava" koštaće 54 dinara i nakon 1. juna kada ističe važenje aktuelne uredbe kojom je ograničena cena hleba, saznaju "Novosti". Predsednik Unije pekara Srbije, Zoran Pralica, kaže da razgovaraju sa predstavnicima Vlade i da se očekuje da ova mera bude produžena za još šest meseci. Poslednja Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tip 500 doneta je 1. decembra 2023. godine i važi do kraja ovog meseca.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Цена векне Сава остаје иста и после 1. јуна

Foto A. Stevanović Živković

- Pekari su spremni za produženje ovog akta - navodi Pralica. - Što se tiče ostalih pekarskih proizvoda, sada su njihove cene prilično stabilne i ne očekuje se u narednom periodu poskupljenje.

Vlada je ograničila cenu hleba da bi zaštitila standard građana, odnosno sprečila deformacije u formiranju cena ove namirnice koja je veoma važna za snabdevanje potrošača, naročitno nižih socijalnih kategorija. Uredbom je propisano da vekna od brašna tip 500 mora da ima najmanje 500 grama i da je njena maksimalna maloprodajna 54 dinara. Definisano je i da ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cene, ne sme biti veća od šest odsto. Trgovci, koji prodaju veknu "Sava", moraju da imaju najmanje 30 odsto tog hleba u svojim prodavnicama.

U našoj zemlji do 31. maja važi i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, a kojom je ograničena cena brašna. Ova mera se primenjuje od 1. marta, i propisije da maksimalna brašno tip T 500 ne sme da košta više 49,99 dinara po kilogramu, dok najviša cena brašna tip T 400 može da bude 54,99 dinara. Uredba predviđa da maksimalna količina tog brašna koju trgovac na malo može da proda potrošaču u pojedinačnoj kupovini je za oba tipa po pet kilograma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)