VINSKA VIZIJA OTVORENOG BALKANA POSLALA U SVET NAJPOZITIVNIJU SLIKU: Region vina, saradnje i kreativnosti

Novosti onlajn

23. 11. 2023. u 10:00

DRUGI regionalni sajam vina, hrane, i turizma „Vinska vizija Otvorenog Balkana” premašio je sva očekivanja kako u pogledu broja izlagača, profesionalnih kupaca, poslovnih susreta privrednika, tako i posetilaca, ljubitelja vina koji su pohrlili pod kupole Beogradskog sajma kako bi probali i kupili omiljene i nove vrste vina.

ВИНСКА ВИЗИЈА ОТВОРЕНОГ БАЛКАНА ПОСЛАЛА У СВЕТ НАЈПОЗИТИВНИЈУ СЛИКУ: Регион вина, сарадње и креативности

Foto: PKS

Iz Beograda je tokom trajanja manifestacije od 16. do 19. novembra poslata lepa slika i poruka da je Zapadni Balkan region saradnje, razumevanja, kreativnosti i inovacija, ali i budućnost svetskog vina. „Vinska vizija Otvorenog Balkana” za samo dve godine, brojke to potvrđuju, svrstala se među vodeće evropske i svetske smotre vinara.   

- Ovaj regionalni sajam savršena je prilika za vinarije i destilerije da se predstave mnogobrojnim domaćim i inostranim posetiocima i obezbede ulaznicu za nova tržišta. Privredna komora Srbije (PKS) organizovala je dolazak na sajam najznačajnijih profesionalnih kupaca vina i žestokih alkoholnih pića iz celog sveta od distributera i uvoznika, preko velikih trgovaca do maloprodajnih specijalizovanih lanaca, HORECA sektora, Master of Wine - ističe Aleksandar Radovanović, rukovodilac Centra za regionalnu saradnju PKS.

Poseban kvalitet ovogodišnjeg sajma, po njegovim rečima, jeste bogat biznis program, B2B susreti, a očekuje se da će se vrednost sklopljenih poslova meriti u milionima evra. Vinarije Otvorenog Balkana pokazale su i dokazale kvalitet vina koji može da se meri sa najboljim evropskim vinima, što su prepoznali i profesionalni kupci iz celog sveta.

- Uspeh ’Vinske vizije Otvorenog Balkana’ značajan je ne samo za promociju Otvorenog Balkana kao vinske, turističke i gastronomske destinacije, već i kao regiona uspeha, zajedničkih projekata i nove evropske poslovne destinacije koja ima šta da ponudi. Samo zajedno možemo da ostvarimo novi veći izvoz, kao i da širimo prostor za razmenu znanja, ideja, tehnologija - poručuje predstavnik PKS.

Direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta ne krije zadovoljstvo i ocenjuje da je ovogodišnji Sajam vina, hrane i turizma bio iznad očekivanja, kao i da su predstavljena izuzetno kvalitetna vina  Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

- Od 800 etiketa koje su bile na takmičenju, izdvojili smo 545, što nam govori da vina Balkana imaju vrhunski kvalitet i da će biti veoma tražena. O tome su govorili eminentni ocenjivači i stručnjaci među najboljima u svetu. Pokazali smo da na Balkanu, a posebno u Srbiji, imamo vina za velike događaje. Pobedila su vina iz Srbije Erdevik, iz Makedonije Tikveš, a iz Albanije Duka. Ceo region napreduje u kvalitetu i sadi se mnogo vinograda - ističe Rajta.

Sajam je okupio oko 600 izlagača i više od 450 profesionalnih kupaca iz celoga sveta, sa svih kontinenata, održan je rekordan broj bilateralnih sastanaka, a prve analize govore da je većina vinara napravila dobar posao. 

Najveći evropski i svetski kupci, poput norveškog Vinmonopoleta, britanskog Novel Wines-a, zatim United Stars Corporation Group iz Kanade, Merit Importadora iz Brazila i drugi bili su na „Vinskoj viziji Otvorenog Balkana“.  

Na sajmu su bila i najveća svetska imena kada je u pitanju ocenjivanje vina, poput čuvenog specijalizovanog magazina posvećenog vinu i svojevrsne rejting agencije „Falstaf“, zatim somelijeri, a kao prateće manifestacije organizovane su izložbe hrane, začina, gastronomska takmičenja i predstavljanje turističkog potencijala.   

Na sajmu su se predstavili i proizvođači rakije koji su takođe imali dobre poslovne sastanke i kontakte.

Drugi međunarodni sajam vina, hrane i turizma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, organizovan je pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a zatvoren je svečanom dodelom nagrada Food Vision festivala najboljim kuvarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku