SRBIJA POČASNI GOST: Naše firme na sajmu poljoprivrede u Budimpešti

Novosti online

20. 10. 2023. u 15:37

U BUDIMPEŠTI je danas počeo Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije OMEK, Srbija je počasni gost ove prestižne svetske manifestacije, a u okviru Nacionalnog paviljona proizvodni program predstavlja osam naših izlagača.

СРБИЈА ПОЧАСНИ ГОСТ: Наше фирме на сајму пољопривреде у Будимпешти

Foto: PKS

Nacionalni paviljon Srbije posetila je Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa mađarskim kolegom Ištvanom Nađom. Pozvala je posetioce sajma da posete naš paviljon u Hali 1, probaju tradicionalne srpske proizvode, a svim izlagačima poželela uspešan nastup, dobre rezultate i puno novih poslovnih poduhvata.

Tanasković je istakla da izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku ima trend značajnog rasta. Od 2018. godine kada je vrednost ovoga izvoza iznosila 150 miliona evra, u 2022.  dostigao je do 345 miliona evra, podseća ministarka.

Mađarska je, ističe Tanasković, važan partner Srbiji pre svega zbog naših odličnih političko ekonomskih odnosa, mađarsko tržište je izuzetno veliko, a kupci znaju tačno šta žele.

Očekuje da će još više poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije naći put do mađarskog tržišta i podseća da su na sajam došli i naši proizvođači maline, na osnovu dogovora sa ministrom Nađom.

Ministarka je objasnila da je Mađarska veliki uvoznik tog voća, ali da do sada nije uvozila maline iz Srbije i najavila da će boravak u Mađarskoj iskoristiti i da sa ministrom razgovara o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje i povećanje međusobne trgovine.

Sajam traje do nedelje 22. oktobra, a u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i uz podršku Privredne komore Srbije izvoznu ponudu predstavljaju Apis med, Nektar, Vinarija Aleksić, Vinarija 100 žena, Kompanija Stanić, Serbia Organica – Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje,  Savez rakijaša Srbije i UNDA MD.

Nastup na sajmu OMEK dobra je prilika za kompanije iz Srbije da predstave proizvode i plasiraju ih na tržište Mađarske koja je naš četvrti izvozni i šesti uvozni partner.

OMEK sajam u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, poljoprivredne tehnologije i mehanizacije ima istoriju dugu 190 godina.

Cilj sajma jeste da predstavi kompanije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, da prezentuje zdrave, održive proizvode i proizvode bez GMO, obezbedi profesionalni forum za industrijske lidere gde mogu da razgovaraju o aktuelnim pitanjima agrobiznisa.

Sajam je podeljen u 8 tematskih oblasti koje obuhvataju voće i povrće, proizvode od mesa, pekarske i konditorske proizvode, med,  mleko i mlečne proizvode, organik, alkoholna pića i sokove, meso od divljači i ribu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku