BUDUĆI HRAM NA LIMANU U SPOMEN SVIM MUČENICIMA: Prepun amfiteatar Rektorata u Novom Sadu na tribini o crkvi i verskim slobodama (FOTO)

J. SIMIĆ

14. 05. 2024. u 23:38

UZ blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa bačkog dr Irineja i u organizaciji Uprave parohije pri Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Novom Sadu, večeras je u amfiteatru Univerziteta u Novom Sadu priređena tribina „Crkva i verske slobode u savremenom društvuˮ.

БУДУЋИ ХРАМ НА ЛИМАНУ У СПОМЕН СВИМ МУЧЕНИЦИМА: Препун амфитеатар  Ректората  у Новом Саду на трибини о цркви и верским слободама (ФОТО)

Foto Eparhija bačka

 Tribini su prisustvovali g. Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, dr Vesna Turkulov, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, Muhamed Ziljkić, muftija vojvođanski, Branislav Kulik, sveštenik Slovačke Evangeličke Crkve augsburškog veroispovedanja sveštenici i đakoni Eparhije bačke, studenti i profesori Univerziteta u Novom Sadu i brojni Novosađani

Foto Eparhija bačka

    Na početku , protojerej Brane Milovac, paroh Sabornog hrama,  podsetio je na Milanski ediktiz  313.godine kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak tristogodišnjeg progona  hrišćana.

Foto Eparhija bačka

   Protojerej-stavrofor dr Miloš Vesin, profesor Bogoslovskog fakulteta Svetog Save u Libertivilu, govorio je  o istorijskom razvoju pojma sloboda u različitim svetskim jezicima uključujući i srpski a   zatim je predočio više konkretnih primera odnosa Crkve i države na tlu Zapadne Evrope, ali i američkog i australijskog kontinenta.

Foto Eparhija bačka

   - Budući hram Svetih  mučenika bačkih na Limanu biće  spomen-hram ne samo onih koji su postradali u januarskom Pogromu 1942. Godine (Novosadskoj raciji)  nego i svih žrtava Novog Sada, neposredno pre, ali i posle tog zločina.- naglasio je prota Vesin dodavši   da mnogi od njih koji su gurani pod led Dunava ni danas  groba nemaju  pa je buduća  crkva u  novosadskom naselju Liman   svima njima namenjena.

    Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu,  dr Milan Milutin,  predstavio je postojeće pravne modele odnosa Crkve i države kroz istoriju i u   savremenom društvu, kao i različita razumevanja i tumačenja pojma sekularizma u svetlu tog odnosa. Zaključio je da prema važećim zakonskim odredbama svaki verujući čovek ima pravo na javno ispoljavanje svoje veroispovesti i svojih stavova.

Foto Eparhija bačka

   Dr Milan Gromović, naučni saradnik, ukazao je, u svetlu srpske poetike i književnosti, na refleksije i kulturni odgovor na stradanja srpskoga naroda kroz primere delâ poznatih srpskih pisaca. U zaključku je istakao da nikada ne smemo da zaboravimo da je upravo Crkva stožer slobode i da je izgradnja budućeg hrama na Limanu odgovornost svih nas.

  Nemanja Vujić, student-prodekan,ukazao je  na značaj budućeg hrama Svetih mučenika bačkih kao svojevrsnog univerzitetskog hrama, što svoje duboko utemeljenje ima u tradiciji svih poznatih svetskih univerziteta i podvukao da izgradnja hrama ne može nikoga ugroziti, kao i da je on istinska potreba studenata pri Univerzitetu u Novom Sadu.

    Na kraju tribine koja je trajale blizu dva sata   protojerej Brane Milovac,posebnu blagodarnost izrazio je gradonačelniku  Milanu Đuriću i dr Vesni Turkulov, kao i predstavnicima Crkava i verskih zajednica, na svesrdnoj podršci oko izgradnje hrama Svetih mučenika bačkih u novosadskom naselju Limanu.

Naredna  dijaloška tribina biće održana u utorak, 28. maja, u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, sa početkom u 19:00 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)