U TOKU IZBORNI PROCES U SANU: Konačna lista kandidata za akademike krajem maja

Lj.B.

14. 05. 2024. u 13:57

Srpska akademija nauka i umetnosti nalazi se na polovini izbornog procesa. Do kraja maja odeljenja će sastaviti liste svojih kandidata za redovne, dopisne i inostrane članove, a te predloge usvojiće Predsedništvo akademije 6. juna.

У ТОКУ ИЗБОРНИ ПРОЦЕС У САНУ: Коначна листа кандидата за академике крајем маја

fot: Z.Jovanović

Izborna skupština na kojoj će akademici odlučiti ko će biti novi članovi akademije biće održana 7. novembra.

Ovo je juče rekao generalni sekretar SANU akademik Nebojša Lalić i naveo da će krajem avgusta javnost biti obaveštena o imenima kandidata.

Inače, ove godine održavaju se redovni izbori za članstvo u SANU, a ono što ih do sada karakteriše je veliki broj predloga za članove koji su se "slili" u akademiju od predlagača. Po proceduri, pravo da predlažu nove članove akademije imaju odeljenja, članovi SANU, univerziteti, instituti...

Osim o izborima, akademik Lalić govorio je i o predstojećim aktivnostima akademije. Tako će tokom maja biti održani naučni skupovi iz različitih oblasti od poljoprivrde do medicine, a krajem meseca u planu je skup pod nazivom "Sveta gora između vizantijskog i osmanskog doba i srpsko nasleđe".

Lalić je pomenuo da će 11. juna biti otvorena izložba "Kun: Umetnik - radnik - borac" u Galeriji SANU, u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti i Muzejom Jugoslavije.

Lalić je naglasio da je u Galeriji SANU u toku izložba "Uroš Predić: Život posvećen lepoti i umetnosti" koju je do sada posetilo skoro 90.000 ljudi, a uskoro očekuju i 100.000. posetioca, kome će dati spomen-nagradu.

Prema njegovim rečima, zanimljivo je videti i izložbu "Aleksandar Đorđević - Graditelj Beograda" u Galeriji nauke i tehnike SANU, na kojoj posetioci mogu da "prepoznaju neke od ključnih građevina koje je arhitekta ostavio za sobom".

Govoreći o izdavačkoj delatnosti SANU, Lalić je najavio da će ove godine izaći četvrti, poslednji tom iz edicije "Život i stvaralaštvo žena članova Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije i SANU".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku