PRE ILI KASNIJE OTVORIĆE SE VRATA PEĆKE PATRIJARŠIJE ZA SVE: Oglasio se patrijarh Porfirije nakon što mu je zabranjen ulazak na Kosovo

Милица Шкорић
Milica Škorić

14. 05. 2024. u 11:52

PATRIJARH srpski Porfirije poručio je danas na otvaranju Sabora SPC, u Hramu Svetog Save na Vračaru, da prištinske vlasti nisu dozvolile njemu i arhijerejima da se okupe u Pećkoj patrijaršiji i poručio da će pre ili kasnije vrata tog manastira biti otvorena za sve.

ПРЕ ИЛИ КАСНИЈЕ ОТВОРИЋЕ СЕ ВРАТА ПЕЋКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ ЗА СВЕ: Огласио се патријарх Порфирије након што му је забрањен улазак на Косово

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

- Svetom liturgijom smo započeli Sveti arhijerejski sabor, trebalo je da to bude danas u Pećkoj patrijaršiji, ali vlasti u Prištini nisu dozovlile da uđemo u Pećku patrijaršiju - rekao je Porfirije na kraju liturgije.

Istakao je da su kosovske vlasti zatvorile administrativni prelaz Merdare za njega i arhijereje SPC.

- Zatvorili su vrata, ali mi znamo da kao što sve biva po promislu i volji božjoj i to nije bez nekog smisla i zato smo sigurni da će se vrata Pećke patrijaršije pre ili kasnije po promislu božjem otvoriti ne samo za nas, već i za sve ljude - istakao je Porfirije na kraju arhijerejske liturgije.

On je naglasio da sve što radi jedan tiče se i drugoga i da su se arhijereji SPC sabrali danas u ljubavi, jedinstvu i međusobnom razumevanju, kako bi činili ono što je najbolje za narod. Zato su vaše molitve dobrodošle i neophodne i da se molite da i ovaj Sabor prođe u miru i ljubavi, poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Prisustvuje oko 50 episkopa, a na Saboru je i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Na kraju liturgije arhijereji su, kao i uvek na početku Sabora, prizvali Svetog duha i održali svečanu sednicu u kripti Hrama Svetog Save.

Liturgijom i svečanim zasedanjem vladika danas je u Pećkoj patrijaršiji trebalo da počne Sabor, ali su u ponedeljak kosovske vlasti na prelazu Merdare zabranile patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi prisustvovali svečanom početku rada Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza, odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja. Radni deo Sabora pod predsedništvom patrijarha Porfirija počeće sutra u Hramu Svetog Save. Vladike će se, kako se očekuje, baviti stanjem u eparhijama, crkveno-prosvetnom delatnošću i stanjem u bogoslovijama, situacijom na KiM i drugim aktuelnim pitanjima u Crkvi. Svi eparhijski arhijereji će podneti svoj izveštaj o radu. Po proceduri određenoj Poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od Svetog arhijerejskog sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda. Na kraju zasedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost, najavila je SPC.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje narednih nedelju dana. Takođe, u Hramu Svetog Save na Vračaru tokom Sabora biće služena i arhijerejska liturgija uz učešće svih arhijereja srpske crkve povodom obeležavanja trostrukog jubileja posvećenog prepodobnom ocu Justinu Ćelijskom, a to su 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od kanonizacije, odnosno upisa u diptihe svetih Pravoslavne crkve.

BONUS VIDEO: PORODICA JE NAŠ PODVIG - Medalje Rusije "Za ljubav i vernost", dobitnik i Danica Crnogorčević

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku