OD IZUZETNE JE VAŽNOSTI NEGOVANJE KULTURE SEĆANJA: Nikola Selaković prisustvovao je Memorijalnoj akademiji u Kozarskoj Dubici

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 05. 2024. u 23:20

MINISTAR kulture Nikola Selaković prisustvovao je Memorijalnoj akademiji "Tuga koja traje cijeli život", u Domu kulture u Kozarskoj Dubici, saopštili su iz Ministarstva kulture.

ОД ИЗУЗЕТНЕ ЈЕ ВАЖНОСТИ НЕГОВАЊЕ КУЛТУРЕ СЕЋАЊА: Никола Селаковић присуствовао је Меморијалној академији у Козарској Дубици

Igor Marinković

Selaković je rekao da je od izuzetne važnosti negovanje kulture sećanja i da je jedna od najvažnijih stvari koje su Republika Srbija i Republika Srpska učinile u prethodnoj deceniji obeležavanje zajednički vrednih datuma.

-Na takav način neguje se ne samo kultura sećanja, već se i podučavanjem sadašnjih generacija utiče da se nikad ne zaborave neka zla i užasi koji su nas zadesili kao narod u toku naše istorije, rekao je ministar kulture.

Ministar je istakao da je od posebnog značaja ovogodišnje zajedničko obeležavanje s obzirom na trenutna dešavanja u odnosu na naš narod od strane svetskih moćnika pred Generalnom skupštinom UN, kao i da je Kozarska Dubica kao opština jedno od najvećih mesta stradanja srpskog naroda od strane ustaške, nacističke NDH.

On je podsetio da je ideja o zajedničkom obeležavanju potekla od strane predsednika Vučića i predsednika Dodika i da se u toj dobroj praksi istrajava, kao i da postaje tradicija.

-Naše je, kao narod jednog jedinstvenog srpskog naroda, da se okupljamo, da se sabiramo, da ne dozvolimo da nas iko deli i da pokažemo da je mogući spas upravo u našem jedinstvu i u činjenici da se ne mirimo sa onim što nam je u prošlosti učinjeno i da ne želimo da ćutimo, da nikoga ne vređamo, da ništa ne tražimo, ali da je jednostavno ono što očekujemo, a to je poštovanje prema žrtvama, rekao je ministar kulture.

Memorijalna akademija je posvećena odavanju počasti nevinim žrtvama ustaškog zločina iz perioda 2. svetskog rata u Koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom stratištu u Donjoj Gradini.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)