OPET BIRAJU NAJBOLJU NOVU SRPSKU REČ: Sajt "Mala biblioteka" iz Londona organizuje takmičenje

Lj. Begenišić

10. 05. 2024. u 10:00

SAJT "Mala biblioteka" iz Londona i ove godine organizuje takmičenje za najbolju novu srpsku reč, a ono startuje danas i traje do 15. septembra.

ОПЕТ БИРАЈУ НАЈБОЉУ НОВУ СРПСКУ РЕЧ: Сајт Мала библиотека из Лондона организује такмичење

privatna arhiva

Pravila po kojima se takmičenje odvija naveo nam je Veljko Žižić, urednik ovog sajta koji kaže da mogu učestvovati svi koji to žele, da je dozvoljeno pojedinačno poslati do pet reči, a uz svaku reč potrebno je dati objašnjenje šta ona znači. Po mogućstvu, bilo bi dobro objasniti nadahnuće i cilj predloga. Osim toga, reč ne sme biti prethodno zabeležena ni u jednom srpskom rečniku.

- Prihvataju se reči koje mogu imati zvučne sličnosti sa drugim slovenskim jezicima, a danas nisu u upotrebi u srpskom jeziku - navodi Žižić. - Prednost imaju zamene za nepotrebne tuđice, posebno anglicizme, s tim što se traže predlozi za nepotrebne tuđice, a ne za srpske reči. Takođe, ne traže se zamene za široko prihvaćene pozajmljenice poput reči džezva, bojler, radijator, jastuk...

Prva nagrada 600 evra

Nagrade za prve tri pobedničke reči biće dodeljene posle 16. oktobra ove godine, a za njih su predviđeni i novčani iznosi.Tako će autoru podbedničke reči pripasti 600 evra, drugoplasiranom 400 evra, a treća nagrada "nosi" 200 evra.

Urednica ovogodišnjeg takmičenja je Jelena Bratić koja nam kaže da je cilj da se sačuva srpski jezik kao naše duhovno nasleđe.

- Jezik je odraz naše materijalne i duhovne kulture i, kao sredstvo za izražavanje misli, jeste najvažnija spona između čoveka i sveta koji ga okružuje - kaže Jelena Bratić. - Danas imamo mnoštvo novih zanimanja, predmeta i pojava koje su iskazane novim rečima, najčešće tuđicama, a koje mi s lakoćom usvajamo ne mareći mnogo za jezik. Smatramo da ne mora da bude tako i da treba da sačuvamo naš jezik.

Inače, takmičenje za najbolju novu srpsku reč prvi put je organizovano prošle godine, pobedila je reč "duhoklonuće" kao zemana za depresiju, a smislila ju je Dragana Albijanić iz Subotice.

- Ovo takmičenje izazvalo je prošle godine veliku pažnju javnosti - ističe Jelena Bratić. - O predlozima se govorilo i raspravljalo u medijima, u obrazovnim ustanovama, u okviru porodice, na poslu, u društvu, što nam je bio jasan pokazatelj daje cilj ostvaren: srpski jezik se našao u centru pažnje, a pobednička reč duhoklonuće postala je naš zaštitni znak. Zbog toga takmičenje organizujemo i ove godine, sa istim plemenitim ciljem - da se ljudi podstaknu na razmišljanje i razgovor o srpskom jeziku.

Inače, svi zainteresovani predloge mogu poslati na novarec@malabiblioteka.net, uz osnovne lične podatke - ime,prezime, adresa, e-pošta - do 15. septembra 2024. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!