DANAS SLAVIMO SVEŠTENOMUČENIKA IPATIJA: Veruje se da ga je usmrtila žena udarcem kamenom u glavu, a onda se njoj desilo ovo

Novosti online

13. 04. 2024. u 07:12

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen sveštenomučeniku Ipatiju, episkopu gangrijskom.

ДАНАС СЛАВИМО СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА ИПАТИЈА: Верује се да га је усмртила жена ударцем каменом у главу, а онда се њој десило ovo

Foto: Printskrin

Rođen je u Kilikiji; bio je episkop u gradu Gangri. Bio je na Prvom vaseljenskom saboru. Pročuven na sve strane zbog svog blagočestivog života i čudotvorstva.

Car Konstancije naredio beše da se izgradi Ipatijev lik još za života ovoga svetitelja, i taj lik držaše car u svome dvoru kao oružje protiv svake supostatne sile.

Vraćajući se jednom iz Carigrada, Ipatije bi napadnut u jednom tesnacu od jeretika, Novatijana, i otisnut s druma u neko blato. U tom jedna žena iz te družine udari ga kamenom u glavu, i tako svetitelj skonča svoj zemaljski život. No ona žena najednom poludi, i uze onaj isti kamen i udaraše njime samu sebe. Kad je dovedu na grob svetog Ipatija i pomole se Bogu za nju, isceli se po velikom milosrđu duha Ipatijeva, i požive ostatak života u pokajanju i molitvi.

Sveti Ipatije postrada i preseli se u večno carstvo Hrista Boga 326. godine.

BONUS VIDEO: PRIČE IZ HRONIKE: Nasilje kriju od roditelja zbog sramote

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku