POSLE 10 GODINA ŽIVOTA U INOSTRANSTVU VRATILI SE U SRBIJU: Želeli smo da nam deca odrastu na srpskim duhovnim i moralnim vrednostima

Novosti online

08. 03. 2024. u 17:25

MINISTAR bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, Đorđe Milićević, povodom praznika Dana žena, posetio je danas Željku Petrović koja se sa porodicom, posle 10 godina rada u dijaspori, vratila u Srbiju.

ПОСЛЕ 10 ГОДИНА ЖИВОТА У ИНОСТРАНСТВУ ВРАТИЛИ СЕ У СРБИЈУ: Желели смо да нам деца одрасту на српским духовним и моралним вредностима

Foto: Tanjug

Istakao je da će država učiniti sve kako bi maksimalno olakšala povratak svima koji to žele, posebno kada je u pitanju rešavanje proceduralnih i administrativnih prepreka i zahvalio je porodici Petrović na, kako je rekao, patriotskoj odluci da se vrate u svoju zemlju i u njoj odgajaju decu.

Milićević kaže da se naša zemlja ubrzano gradi i ekonomski razvija, a zbog čega nam je, kako je rekao, potreban svaki naš stručnjak, ali i običan radnik, koji trenutno radi i živi negde u inostranstvu.

Željka Petrović diplomirala je kineski jezik, a perfektno govori još tri svetska jezika. Sa suprugom Mirkom koji je inženjer elektrotehnike, šest godina je živela i radila u Minhenu, odakle su se odselili u Dalas.

Foto: Tanjug

 

Posle četiri godine rada i života u Sjedinjenim Američkim Državama doneli su odluku da se sa dvoje dece, trajno vrate u svoju otadžbinu.

- I u Nemačkoj i u SAD imali smo dobro plaćene poslove i karijeru u usponu. Međutim, presudila je ljubav prema porodici i svojoj zemlji. Nismo mogli da dozvolimo da nam deca odrastaju u sistemu koji nema ovu našu balkansku dušu, rekla je Petrović i dodala da su njen suprug i ona, želeli da im deca uče srpski jezik i ćirilicu, kao i da odrastaju na srpskim moralnim i duhovnim vrednostima.

- Prelomili smo i nismo se pokajali. Deca su srećna u Beogradu, brzo su našla nove drugare u obdaništu", kaže Petrović i dodaje da se u Srbiji danas mnogo bolje živi nego pre 10 godina kad su oni otišli iz zemlje.

Više od 21.000 državljana Srbije se, tokom prošle godine, vratilo u Srbiju iz dijaspore, navodi se u saopštenju Ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom.


BONUS VIDEO: ANKETA: Koji je najlepši a koji najružniji poklon koji ste dobili za 8. mart

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku