DR PETAR DRAGIĆ: Pionir laserskih operacija vena

Novosti online

15. 05. 2024. u 10:00

DR Petar Dragić, priznat na globalnom nivou kao inovator i pionir u primeni laserske tehnologije u medicini, ponosno nosi titulu „Prvog svetskog ambasadora venske estetike“.

ДР ПЕТАР ДРАГИЋ: Пионир ласерских операција вена

Foto: DR Petar Dragić, hirurg

Ovo priznanje nije samo potvrda njegovog individualnog uspeha, već i dokaz da Srbija ima šta da ponudi svetu u oblasti visoke medicine. Sem što je pionir u oblasti laserskih operacija vena, Dr Dragić drži i svetski rekord u broju obavljenih operacija proširenih vena.

Zato nije čudno što mu struka širom sveta iskazuje duboki naklon, a zahvaljujući njegovim uspesima i naša se zemlja proslavila na ovoj „medicinskoj sceni“, pa hirurzi sa svih kontinenata dolaze u Beograd i Novi Sad na obuku kod čuvenog srpskog hirurga.

- Naši medicinski stručnjaci uživaju visoko međunarodno priznanje. Moja profesionalna putanja oblikovana je u izazovnim vremenima—ratovima, sankcijama, i izolaciji koje su našu zemlju držale daleko od sveta. Takve okolnosti su me nagnale da se zapitam da li mogu ostvariti uspeh, da li će me svetska medicinska zajednica prihvatiti, i da li mogu da se merim sa vrhunskim lekarima iz razvijenijih zemalja. Sa svakim iskustvom i uspehom, moje samopouzdanje je raslo, shvatio sam da znanje briše sve granice i omogućilo mi je da ostvarim ono što je nekad delovalo kao nemoguće. Ključ je u neprestanom napredovanju i usavršavanju - zaključuje dr Dragić.

Foto: DR Petar Dragić, hirurg

Rođen u Novom Sadu, gde je započeo svoju impresivnu karijeru, danas postavlja svetske standarde u tretmanu proširenih vena. Njegova posvećenost i stručnost doneli su mu prestižna priznanja, uključujući i odlikovanje na medicinskom kongresu u Sao Paulu, Brazil. Ovo priznanje odražava ne samo njegovu profesionalnu izuzetnost već i globalni uticaj njegovog rada.

Na svetsku mapu ove oblasti upisao se veoma rano i očigledno ne namerava da odstupa. Ne samo što je kao jedan od prvih započeo primenu specifične laserske tehnike za tretman proširenih vena, već i po broju obavljenih operacija. Ovaj metod kombinuje upotrebu hladnog vazduha i laserskih zraka, što rezultira minimalnim ožiljcima i brzim oporavkom pacijenata. Njegov inovativni pristup brzo je pronašao primenu u međunarodnoj medicinskoj praksi, a posebno je zapažen u Nemačkoj, gde se sada koriste protokoli i tehnologije koje je dr Dragić razvio. Uprkos otisku koji je ostavio kao pionir tehnologije, odlučio je i da ode još jedan korak dalje. Takođe, nedostižan. Sa više od 20.000 uspešno izvedenih operacija drži svetski rekord po broju izvedenih laserskih operacija vena, što dodatno potvrđuje njegovu izuzetnost u ovoj oblasti. A sve operacije izvodi lično, obezbeđujući najviši standard kvaliteta i sigurnosti za svoje pacijente.

O svojoj jedinstvenoj metodologiji, koja se danas smatra zlatnim standardom u flebologiji, govori ponosno, pre svega zbog zadovoljstva svih svojih pacijenata:

- Korišćenjem napredne laserske tehnologije, uspeli smo da minimiziramo invazivnost zahvata i maksimalno ubrzamo proces oporavka - objašnjava on i dodaje da laserska sonda omogućava precizno ciljanje i tretiranje vena bez potrebe za klasičnim hirurškim rezovima, što pacijentima omogućava da se vrate svakodnevnim aktivnostima gotovo odmah nakon intervencije:

- Laserska tehnologija ne samo da pomaže u estetskom smislu, već značajno poboljšava kvalitet života naših pacijenata, smanjujući fizičke tegobe i psihičku nelagodnost povezanu s proširenim venama. U prošlom veku vene su operisane starom, srednjevekovom tehnikom, čupanjem. U 21. veku stigle su savremene tehnologije, laseri, te se sada operacije rade u lokalnoj anesteziji, bez bolova i ožiljaka i uz brz oporavak.

Dr Dragić sa velikom strašću govori o svom poslu:

- Raditi nešto što volite znači da svakodnevno imate priliku da unapređujete nečiji život. Moja posvećenost laserskim operacijama vena je potpuna. Radostan sam svaki put kada vidim kako naši pacijenti izlaze iz ordinacije zadovoljni i puni samopouzdanja.

Ova strast ga motiviše da konstantno traži nove načine za poboljšanje svojih metoda i da širi svoje znanje među kolegama širom sveta. Sem što je postavio nove standarde u lečenju vena, svojim je radom inspirisao mnoge mlade lekare da se usmere ka specijalizaciji u flebologiji.

- Naša misija je da kontinuirano unapređujemo medicinske prakse i da edukacijom i deljenjem znanja doprinesemo globalnom napretku u medicini - ističe on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima