BRĐANIN POTRESA VLADU: Nova kriza u bezbednosnom sektoru, Demokrate traže smenu direktora Uprave policije

V.K.

24. 02. 2024. u 14:07

DIREKTOR Uprave policije Zoran Brđanin opet izaziva potrese u bezbednosnom sektoru Crne Gore.

БРЂАНИН ПОТРЕСА ВЛАДУ: Нова криза у безбедносном сектору, Демократе траже смену директора Управе полиције

Vlada Crne Gore

Iz Demokratske Crne Gore ponovo su aktivirali njegovu smenu, a ministar odbrane Dragan Krapović kategoričan je da bi razrešenje Brđanina doprinelo boljim rezultatima bezbednosnog sektora.

- Potpredsednik Vlade Aleksa Večić je insistirao da u narednom periodu Vlada odlučuje o tome i ispoštuje odluku parlamenta. I mi smatramo da je potrebno da se taj stav od strane Vlade ispoštuje i da Vlada donese odluku o razrešenju Brđanina. Verujem da bi takva jedna  odluka značajno doprinela  još boljim rezultatima bezbednosnog sektora  i pravosuđa u Crnoj Gori.  Smatram da je to nasušno potrebno u ovom trenutku. I naravno mi smo insistirali na tome i to će tako biti - kategoričan je Krapović.

Foto Demokrate

Dragan Krapović

Na poziciju direktora Uprave policije  Brđanin je postavljen u avgustu 2021.godine. Nakon što je smenjen u martu, za v.d.direktora UP je postavljen Nikola Terzić. Brđanin je zbog razrešenja podneo tužbu protiv Vlade, kojom je tada rukovodio Dritan Abazović, Upravnom sudu. Sud je u julu  2023.godine  poništio odluku Vlade i utvrdio da je odluka o razrešenju  prekršila postojeće propise. Ubrzo nakon toga, Vlada je donela novu odluku kojom ponovo prestaje mandat direktora policije, nakon čega je Brđanin podneo novu tužbu i novom odlukom Upravnog suda pono vraćen na staro mesto.

Bivši premijer Dritan Abazović ocenio je na sednici Veća za nacionalnu bezbednost i odbranu, da Brđanin treba sam da ode sa funkcije, nakon što je uhapšen njegov najbliži saradnik Dejan Knežević zbog navodne povezanosti sa kavačkim kriminalnim klanom i odavao službene tajne pripadnicima te kriminalne rupe. Knežević je negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret.

PODRŠKA

Premijer Milojko Spajić smatra da je direktor Uprave policije Zoran Brđanin u punom mandatu i da postoji prostor za dogovor i razgovor sa Brđaninom.

-Ne bih voleo da se igram galimatijasa  kao prethodna Vlada. Mislim da postoji prostor i za dogovore, i za razgovor sa Brđaninom, i mislim da postoje načini koji su civilizovani i primereni demokratskoj praksi i evropskoj praksi. Treba raditi sve u skladu sa zakonom, poručio je Spajić.  

Tenzije u bezbednosnom sektoru podigle su i priče koje su procurele da će Brđanin  uskoro smeniti nekoliko načelnika centara i odelenja bezbednosti. Prve kadrovske promene trebalo bi da se dogode u regionalnom centru „Jug“, koji pokriva više primorskih opština  -Bar, Budvu, Tivat, Kotor, Herceg Novi  i Ulcinj. Na udaru će se naći kadrovi koji su nedavno imenovani na predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića (Demokrate) i bivšeg ministra policije Filipa Adžića (GP URA).

Neki od policijskih funkcionera čije su smene planirane su dovođeni u vezu sa visokim funkcionerom Agencije za nacionalnu bezbednost Artanom Kurtijem. Formalni razlozi smena su, prema nezvaničnim saznanjima, neispunjavanje uslova za obavljanje načelničkih funkcija. Navodno četiri načelnika nemaju odgovarajuće činove i to će biti osnov za njihovo razrešenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku