ZAPADNI MEDIJI KRIVI ZA RADIKALIZACIJU I ATENTAT NA FICA Američki analitičar tvrdi: On je njihov neprijatelj zbog svog stava prema NATO-u

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 05. 2024. u 22:00

KADA se lider više puta kleveta kao "izdajnički proruski diktator sa nevinom ukrajinskom krvlju na rukama", mantalno labilni članovi društva će neizbežno biti pod uticajem ovoga, uključujući i do te mere da žele da ih ubiju kako bi "spasili zemlju" i "uzeli pravdu u svoje ruke", piše geopolitočki analitičar Endru Koribko u analizi atentata slovačkog premijera Roberta Fica.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ КРИВИ ЗА РАДИКАЛИЗАЦИЈУ И АТЕНТАТ НА ФИЦА Амерички аналитичар тврди: Он је њихов непријатељ због свог става према НАТО-у

Foto Tanjug/AP

Slovački premijer Robert Fico preživeo je atentat, nakon što ga je politički ekstremista koji je bio ljut zbog obustavljanja oružane pomoći Ukrajini, upucao nekoliko puta iz neposredne blizine.

Dok neki sumnjaju da "vuk samotnjak" koji ga je upucao možda nije delovao sam jer je Fico stvarao veoma moćne neprijatelje širom sveta tokom svog poslednjeg mandata, ovaj incident u najmanju ruku dokazuje da lažne vesti mogu radikalizovati ljude da počine gnusne zločine. Na kraju krajeva, strelac je sebe ubedio da je to legitiman oblik protesta protiv onoga što je mislio da je "proruski fašistički diktator u njegovoj zemlji", čiju percepciju su u potpunosti oblikovale lažne vesti koje su plasirali pojedini mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Slovačke je ubrzo nakon napada upozorio da je "ono što je oslobođeno, mržnja koja je posejana, danas postala oluja". On je rekao i da "stoje na ivici građanskog rata, a da je potvrda toga i atentat na premijera".

Bivši ruski predsednik i sadašnji zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev napisao je na Tviteru da Fico "nije proruski lider, samo pragmatičar", ali zapadni mediji koji izveštavaju o atentatu na njega nastavili su da tvrde suprotno.

-"Skaj njuz” je čak pokušao da opravda napad na njega nagoveštavajući da je ubica radikalizovan svojom politikom, a ne lažnim vestima, što je sugerisalo da je ovo bio legitiman oblik protesta - navodi analitičar.

Kako navodi Koribko u analizi, nijedan zapadni medij, "NVO" ili "aktivista" neće preuzeti odgovornost za radikalizaciju slovačke opozicije, i svi oni sada podmuklo manipulišu navodeći da su njihovi prethodni izveštaji o Ficovoj politici bili "fer i uravnoteženi", ali realnost je da su znali sve vreme znali šta rade.

- Ono što su uradili Ficu bilo je isto ono što već godinama rade Trampu, naime guraju najekstremnije tvrdnje koje izazivaju strah o njegovoj politici u nadi da će nekoga radikalizovati da ga ubije.

Koribko objašnjava zbog čega Fico smeta Zapadu, njihovim medijima i nevladinim organizacijama.

- Fico je njihov neprijatelj zbog svog pragmatičnog stava prema proksi ratu NATO-a i Rusije u Ukrajini, tako da niko na Zapadu neće pozivati na cenzuru nasleđa i društvenih medija nakon ovoga što se upravo dogodilo, ali bi to sigurno učinili da neko od njihovih ratnih huškača je bio na meti političkog ekstremiste - ukazuje Koribko, dodajući da bi "lek u tom slučaju bio gori od bolesti".

- Poenta je da su njihovi dvostruki aršini u potpunosti izraženi celom svetu, što diskredituje njihove tvrdnje da su nevini i da nemaju nikakvu ulogu u onome što se dogodilo.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let Su-25u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!