UKRAJINSKI NACISTI NEPOŽELJNI U NEMAČKOJ: Bundesvet deportovao pripadnike VSU koji su bili na obuci

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 05. 2024. u 21:26

POSLEDNjA potvrda nacističkog miljea vojske Ukrajine stigla je iz Nemačke odakle je tamošnja vlada deportovala sedam vojnika koji su nosili nacističke simbole dok su se nalazili na obuci u ovoj evropskoj zemlji.

УКРАЈИНСКИ НАЦИСТИ НЕПОЖЕЉНИ У НЕМАЧКОЈ: Бундесвет депортовао припаднике ВСУ који су били на обуци

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Jutjub/Free Donbas

Do odluke je došlo nakon što je sve popularnija desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) upitala vladu šta će preduzeti ukoliko vojnici iz Ukrajine zaista pokazuju ekstremistička obeležja dok su na obuci u Nemačkoj.

U odgovoru objavljenom na sajtu Bundestaga navedeno je da je identifikovano sedam takvih slučajeva tokom obuke koju je Bundesver sproveo za ukrajinske oružane snage, te da su "prestupnici" vraćeni u svoju zemlju.

Takođe, navedeno je i da nemački vojnici zaduženi za obuku Ukrajinaca znaju da prepoznaju desničarske ekstremističke simbole i da na tu temu moraju da im skrenu pažnju, kao i to da po dolasku u Nemačku ukrajinski vojnici dobijaju "instrukcije u vezi s nacističkom simbolikom".

U svom upitu vladi AfD je pomenuo ukrajinski puk Azov, poznat po korišćenju simbola SS jedinica, ali i činjenicu da se na društvenim mrežama pojavljuju brojne fotografije ukrajinskog oružja s nacističkim simbolima, na šta su iz Bundestaga odgovorili da takvih obeležja nije bilo na nemačkom oružju.

Vlada je napomenula da je oko 10.000 vojnika obučeno na nemačkom tlu 2023. godine.

Na pitanje AfD-a da li ukrajinski ekstremizam predstavlja pretnju potencijalnom mirovnom procesu u Ukrajini, Bundestag je naveo: "Ne, ruski imperijalizam je u osnovi ilegalnog ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine i on ugrožava bezbednost u Evropi."

Inače, jedan od ciljeva ruske Specijalne vojne operacije je denacifikacija Ukrajine, dok posebna ironija leži u tome da je upravo nemačka partija koju karakterišu kao ekstremističku budući da zauzima oštar stav prema migrantima ukazala na nove dokaze nacističkih tendencija u Ukrajini.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let Su-25u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića