KAZNA I 2.000 EVRA KOD KOGA PRONAĐU DINAR: Kurti uspeo u nameri, srpska nacionalna valuta praktično proterana sa Kosova i Metohije

D.Z. - S.S.R.

14. 05. 2024. u 10:41

U KASAMA u trgovinskim objektima i novčanicima ugostitelja na Kosovu i Metohiji dinara skoro i da nema. Srpska nacionalna valuta se od juče ne koristi kao platežno sredstvo zbog straha od kažnjavanja, jer je prošao prelazni period koji su albanske vlasti dali Srbima da se prilagode i počnu da koriste evro. Centralna banka lažne države najavila je kazne za one koji za gotovinske transakcije koriste druge valute osim evra, ne zna se koliko one iznose, ali se pročula vest da će biti oko 2.000 evra što za mnoge preduzetnike znači da mogu da stave katanac na svoje objekte.

КАЗНА И 2.000 ЕВРА КОД КОГА ПРОНАЂУ ДИНАР: Курти успео у намери, српска национална валута практично протерана са Косова и Метохије

Foto: TV Most

- U strahu da će nas tzv. kosovski inspektori kažnjavati morali smo da prestanemo sa primenom dinara. Mušterije koje nisu očekivale da neće moći da pazare u srpskoj valuti, pa nisu imale evre, morali smo da vratimo - kaže nam I. N. vlasnik jedne od trgovinskih radnji u Gračanici.

On kaže da je od zabrane dinara na prostoru KiM drastično opao promet. Takođe, na snazi je i embargo na dopremanje robe iz centralne Srbije, a mušterije neće da kupuju proizvode drugog porekla:

- Pošto su naši ljudi primorani da odlaze u najbliže sredine u centralnoj Srbiji da podižu novac onda tamo i kupuju životne namirnice i zbog toga je sve manje pazara u našim radnjama.

U srpskim sredinama, predstavnici našeg naroda menjali su dinare za evro. Bilo je i onih koji nisu želeli da odustanu od dinara, pa nam je vlasnik jedne od pekara u Severnoj Mitrovci rekao:

- Mi zvanično nismo dobili nikakav nalog da prestanemo da primamo dinare, a građani žele da plate upravo u toj valuti i ne želimo da gubimo mušterije.

Inspektore koji će kontrolisati upotrebu dinara, kako saznajemo, juče niko nije primetio, no pitanje je trenutka kada će "banuti".

Još jedan pokušaj da se pronađe rešenje biće sutrašnji sastanak pregovarača Beograda i Prištine. Portparol EU Peter Stano nada se da će ovo biti i poslednji na temu dinara, jer se skreće pažnja sa onoga što je zaista potrebno, a to je napredak u primeni Ohridskog sporazuma sa Aneksom o primeni. S obzirom na to da Brisel, osim u mlakim saopštenjima nije osudio tzv. premijera Aljbina Kurtija, teško da se na još jednoj rundi, sedmoj po redu, može očekivati prihvatljivo rešenje.

- Na sastanku će se tražiti održivo privremeno rešenje za ljude koji su pogođeni uredbom centralne banke i očekujemo da obe strane pokažu fleksibilnost i spremnost da se dođe do kompromisa. Ko je šta rekao, ko je šta uradio, ko je šta odbio, to nije način na koji mi vodimo pregovore. Ovo su sastanci na nivou glavnih pregovarača. Glavni pregovarači pokušavaju da pronađu rešenja u poverljivim razgovorima. Ne kroz medije, ne preko javnih optuživanja, upiranja prstom u druge - naveo je Stano u već uobičajenom rečniku o "dve strane", bez obzira na to da je jasno ko je krivac.

Foto: Kancelarija za KiM

Bankomati Poštanske štedionice na Jarinju

Poslanik SNS Milovan Drecun izjavio je da je prelazni period koji je takozvana centralna banka u Prištini odredila za početak primene uredbe o zabrani upotrebe dinara na KiM, bio fiktivan kako bi privremene prištinske institucije utišale kritike Zapada.

- Zapad nije osporio odluku koja je doneta. Taj prelazni period je pokazao maksimalnu nespremnost Prištine da postigne dogovor sa Beogradom, kao i pokušaj da Srbe u južnoj srpskoj pokrajini natera da prihvate tu jednostranu odluku. Pitanje je kako će sankcionisati one koji eventualno budu upotrebljavali dinar kao platežno sredstvo. Očigledno će sada svi Srbi koji drže prodavnice i restorane morati da pređu na evro, u protivnom će se suočiti sa nekim kaznenim merama - naveo je Drecun.

Inače, uredba kojoj Priština ukida dinar doneta je 1. februara.

Francuska: Rešenje je ZSO

AMBASADA Francuske u Prištini poručila je juče da "poštuje nezavisnost centralne banke Kosova, ali da implementacija uredbe o ukidanju dinara, koja nije koordinisana, predstavlja poteškoće u vezi sa održivošću legalnih novčanih transfera iz Srbije, na primer u korist srpskih penzionera, zdravstvenih ili obrazovnih institucija". Kako su naveli, formiranje Zajednice srpskih opština je rešenje. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ITALIJA U NEVERICI NA STARTU ROLAN GAROSA: Evo zbog koga je Janik Siner stvarno ostavio devojku (FOTO)