DA SE NIKADA NE ZABORAVI: Obeležen Dan sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

12. 05. 2024. u 12:00 >> 15:02

PREMIJER Republike Srbije Miloš Vučević prisustvovao je danas obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice, u Republici Srpskoj.

ДА СЕ НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИ: Обележен Дан сећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Dodik: Jasenovac najveći podzemni grad koji Srbi imaju

Jasenovac je najveći podzemni grad koji Srbi imaju, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je u Donjoj Gradini naveo da se svake godine okupljaju na poznatom mestu na livadama pored rijeke te da je to, kako kaže dovoljno da znamo zašto smo ovdje na obilježavanju.

- Znamo da je ovo mesto sveto. I da je postalo sveto jer su ga učinili naši mučenici, njih 700.000 koji su ovde mučki ubijeni na 57 načina koji su sinonim za mučenje - naveo je Dodik.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Dodik kaže da je ovaj grad uzdignut na patnji i uzdasima 700.000 stradalih od čega je 500.000 Srba.

- Ponovo smo ovde da se molimo za njihove duše. I da im kažemo da nismo zaboravili zlo, i da znamo šta je Nezavisna država Hrvatska. Da znamo za planove koje su provodili ili hteli i proveli ih. A to je da jednu trećinu pobiju, da jednu trećinu rasele i jednu trećinu pokatoliče. U tome su uspevali, nisu prekidali - istakao je Dodik.

Dodik navodi da su te četiri godine ustaškog režima koji je kako kaže bio pripremljen godinama pre toga.

Obraćanje Vučevića

- Danas se nalazimo na najvećem srpskom polju smrti. Pod našim nolaga nalaze se čitavi gradovi - naša deca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božjom pomoću dočekasmo je - rekao je Premijer Srbije. 

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

- Ovde odajemo poštu nemi od bola za našim rodom i pokolenjima i svi su stradali kao da nisu ljudi... klani, davljeni, kuvani, drani, živi sahranjivani - kazao je u svom obraćanju Vučević.

- Razmere zločina genocida na ovom mestu su tolike da deluju nestvarno... I stvaraju u tom smislu najmanje dva efekta - prvi je da vam niko ne veruje da postoji mesto na svetu gde se od dečijih leševa pravio sapun... I zato normalan um to ne može da prihvati.. Drugo, ta rana je toliko duboka i toliko boli da čovek na to jednostavno ne želi da misli a ta dva fenomena su najopasnija u našoj kolektivnoj svesti. Opasan je to fenomen jer je sećanje na ove stradalnike naš identitet i naš koren... U svim religijama sveta postoji mesto stradanja i patnje i najpoznatije je pod imenom pakao.

- Nama mora biti jasno da je ovde Jerusalim naš, da je ovde sveta zemlja - istakao je on. 

- Moramo da znamo da je uvek noć pred svitanje najtamnija i da će doći nova zora, bolja za srpski narod i naše države. 

Mandić: Donja Gradina - važna kao kultura sjećanja da se čuva i njeguje

Donja Gradina je dugo godina skrivana od javnosti ali je danas postalo mesto gde se okupljamo. Donja Gradina je važna kao kultura sećanja da se čuva i njeguje za srpski narod, rekao je predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas u Donjoj Gradini.

- U ime Crne Gore, u ime njenih građana u ime svih naroda i svakog čoveka poklonim se žrtvama ovog strašnog genocida i istažem osećaj te države prema onome što se desilo od 1941. do0 1945. godine - naveo je Mandić.

Mandić je istakao da se u Donjoj Gradini desio genocid koji može da se meri sa Aušvicom.

- Bio je jedno od mesta koje je između ostalog uticalo na oblikovanje čitavog načina razmišljanja. Dugo vremena skrivano od javnosti ali evo već nekoliko godina postalo mjesto gdje se okupljamo svi mi koji mislimo da je to važno kao kultura sjećanja da se čuva i njeguje za srpski narod - naveo je Mandić.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Grajf: Donja Gradina - mesto obeleženo velikom tugom i neizbrisivom istorijom

- Danas u Donjoj Gradini nismo okupljeni samo da se prisetimo života koji su tragično izgubljeni već da se suočimo i priznamo istinitosti naše sadašnjosti, rekao je Gideon Grajf, poznati svetski istoričar, stručnjak za istoriju Holokausta i predsednik Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu.

Grajf je naveo da Donja Gradina koje je bila u sklopu zloglasnog logora Jasenovac, bila njegovo glavno gubilište te da je danas, kako kaže, tmuran podsednik na najmračnija poglavlja ljudske okrutnosti tokom Drugog svetskog rata.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

- Ovde smo da odamo počast žrtvama genocida koji je počinjen nad srpskim stanovništvom, žrtvama užasnog jevrejskog Holokausta i ciljanog genocida nad Romima koji je počinjen pod režimima Nezavisne države Hrvatske. Jedinice koja je vođena i stvorena uz pomoć nacističke Nemačke i koju je podržavala fašistička Italija - istakao je Grajf.

Dobrila Kukolj - Donja Gradina je najveći grad mrtvih

Dobrila Kukolj koja je preživela iz logora Jasenovac obratila se okupljenima. 

- Donja Gradina je najveći grad mrtvih. Umirali su tu naša braća, majke, sestre. Od povampirenih ustaških zločinaca - istakla je Dobrila. 

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

- Da se te i slične strahote nikada i nikome ne ponove.

U Donjoj Gradini pomen žrtvama ustaškog zločina

Na grobnom polju "Košute" u Spomen-području Donja Gradina u toku je pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ubijenim u ustaškom logoru "Jasenovac", u okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida u NDH.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Pomen služi vladika banjalučki Jefrem, posle kojeg će romsku molitvu držati predsednik Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković, a jevrejsku generalni sekretar opštine Doboj Dario Atijas.

Položeni venci u spomen-području Donja Gradina, odata pošta žrtvama genocida

Polaganjem venaca na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina, u Republici Srpskoj, danas je odata počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac i obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Drugom svetskom ratu.

Na tom najvećem stratištu logora Jasenovac, na gorbnom polju "Topole" u ime institucija Republike Srpske i Srbije i Crne Gore vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Sa njima su srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i premijer Srpske Radovan Višković.

U prenosu uživo povodom Dana sećanja emitovano je i potresno svedočenje preživelog koji je u to vreme bio dete i koji je pukom srećom izbegao strašnu smrt u jednoj od dečjih grobnica koje se prostiru na 300 kvadrata.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Počelo obeležavanje, prisustvuje premijer Vučević

Obeležavanju prisustvuju predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici.

Foto: Printskrin

Prisutnima će se obratiti Milorad Dodik i Miloš Vučević, ali i ambasador Izaela Galit Peleg, istoričar Gideon Grajf i Dobrila Kukolj koja je preživela iz logora Jasenovac.

Pored zvaničnika Srpske i Srbije, potomaka logoraša, za učenika osnovnih i srednjih škola biće organizovan istorijski čas.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 dece.

U Kozarskoj Dubici, sinoć je, povodom Dana sećanja na nevino stradale žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, održana memorijalna akademija "Tuga koja treja ceo život", a jutros je u 8.30 časova služena liturgija u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (31)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice