UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!

Novosti online

12. 05. 2024. u 21:51

Novak Đoković je šokantno eliminisan sa rimskog mastersa, i to nepunih 48 sati nakon što je pogođen metalnom flašom u glavu. Ono što se desilo posle njegovog poraza - prilično je uznemirilo istinske ljubitelje sporta.

УГРОЗИЛИ НОВАКУ ЖИВОТ?! Скандал у Риму, ово је Ђоковић доживео после ударца флашом у главу!

FOTO: Tanjug/AP

Krenimo redom.


Flaša u glavu i "nije mu ništa"

Najpre, svet su u petak uveče obišli snimci kako flaša koja je ispala jednom mladiću iz ranca pogađa Đokovića u glavu, i to dok je na izlasku sa terena teniskog kompleksa u Rimu davao autograme na početku "tunela".

Nekoliko desetina sekundi Nole je ležao na tlu, glava mu je, pisali su italijanski mediji, bila raskrvarena, ali kada se srpski as dan kasnije sa biciklističkom kacigom pojavio pred navijačima, i poručio "danas sam spreman", svi su pomislili da mu nije ništa.


Poraz, pa šokantno Novakovo priznanje

Međutim, kada je u nedelju Novak Đoković senzacionalno izgubio od autsajdera iz Čilea ("uzevši" na celom meču nedovoljno gemova da dogura do osvajanja jednog seta), bilo je jasno da nešto nije baš u redu sa njim, odnosno njegovim zdravstvenim stanjem.

A kada je Đoković na konferenciji za medije objasio kako se osećao na terenu, a da pritom nije bio podvrgnut nijednom lekarskom pregledu posle pomenutog udarca u glavu, mnogi koji se iole razumeju u sport i (ne samo) sportske povrede - bili su zapanjeni.

ZABRINUTOST: Potres mozga? Skandalozan propust organizatora!

Novinarka Ejmi Lundi Dal je, slušajući Novakovo obraćanje na konferenciji, poručila ovo na društvenoj mreži "Iks", donedavnom Tviteru:

- Meni ovo (što je Nole pričao kako se oseća) zvuči kao opis doživljenog potresa mozga. Imamo nešto malo trenerskog iskustva, u drugom sportu, i znam kako izgleda protokol kada se dese potresi mozga. Da je on jedan od mojih mališana koje treniram, ne bih mu dala da trenira najmanje deset dana, a onda bih ponovo obavila pregled i proverila simptome. Baš nije imao sreće...

Njen kolega, Kristofer Džonson, nije skrivao čuđenje:

- Ja teško da mogu da poverujem kolika je nemarnost ATP-a i organizatora turnira u Rimu. Đoković je ima krvaranje, vrtoglavicu i mučninu od traumatičnog udarca u glavu. I, niko da ga odvede u bolnicu? Nijedan doktor da ga pregleda i da zeleno svetlo za igra. Pa, ovo je sp**nja. Zamislite da se ovo desilo u NFL-u ili NBA ligi.

A nakon što je on video da je legendarna teniserka Kris Evert tokom meča poručila sledeće:

- Novak je imao poteškoća da se psihički aktivira: nedostajalo mu je strpljenje i nije gledao ka svom timu. Dešava se! Da li će pronaći svoju igru i mentalitet tokom ovog dana, hajde da vidimo!

... odgovorio joj je ovako:

- Dakle, Đoković je prijavio sve simptome tipične za potres mozga, što je ozbiljna povreda glave, sa efektima koji mogu da imaju dugotrajnije posledice. NFL i druge lige mu ne bi dozvolile da igra danas. Ali, kao da ATP, organizatori u Rimu i moje kolege iz medija nikad nisu čule za tu povredu.

A šta, zapravo, predviđaju NFL i NBA protokoli kod potresa mozga?

Kada igrač najjače lige američkog fudbala doživi na terenu udarac u glavu za koji se i samo posumnja da bi mogao da bude dovoljan za potres mozga, aktivira se takozvani "protokol za potres mozga" i od tog časa taj član NFL-a ne može da se vrati na igralište.

Medicinski tim njegove ekipe ili specijalista neurlogije moraju po hitnom postupku da utvrde simptome, te da se pregled ponovi za 24 sata. Prema novinaru ESPN-a Džonatanu Džonsu, NFL igrači se, prosečno, vraćaju na teren devet dana posle povreda.

Detalj sa NFL meča / Foto: EPA

Što se tiče NBA lige, u njenom protoklu za ove situacije se navodi "da je važno da se sportske aktivnosti izbegavaju odmah posle potresa mozga, naročito dok su simptomi još prisutni". Ali, ne samo to.

Košarkaš najjače lige na svetu ne može da se vraća u igru istog onog dana kada je povređen, zatim mora da bude brzo pregledan, a potom i naknadno, pre nego što mu se izda dozvola da se opet aktivno bavi košarkom.

Ali, ako se u bilo kom trenutku utvrdi da jeste došlo do potresa mozga, pa i najblažeg, najmanje sedam dana ne može da igra utakmice ili učestvuje u punom trenažnom procesu.

Novak Đoković pada nakon što je pogođen flašom u glavu u Rimu / FOTO: Screenshot / Instagram reket.iranje

Nole nije prošao ni kroz kakav sličan medicinski protokol iako je na samom turniru doživeo udarac u glavu. Naizgled ne strašan, kada se pomisli na rečenicu "nekom gledaocu je flaša s vodom ispala", ali u pitanju je bila velika visina, metalna bočica koja je ličila na termos, i, što je najvažnije, simptomi koje je sam Novak opisao - jasno ukazuju da je situacija daleko ozbiljnija nego što se to u prvi mah činilo.

A naročito ozbiljnija nego što su tome pridavali pažnju ATP i organizatori rimskog mastersa.

Ako vas tenis zanima, a naročito šta u njemu radi Novak Đoković, pratite sve o tome na sportskim stranicama "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za