NBA POTRES: Da li će novi trener Lejkersa stići iz Denvera ili sa Jutjuba?

Novosti online

14. 05. 2024. u 17:00

Otkako su Nikola Jokić i Denver nagetsi "počistili" Los Anđeles lejkerse iz ovogodišnjeg NBA plej-ofa, slavni klub iz "grada anđela" je u potrazi za novim trenerskim rešenjem.

НБА ПОТРЕС: Да ли ће нови тренер Лејкерса стићи из Денвера или са Јутјуба?

FOTO: Profimedia

Rastanak je upriličen sa dosadašnjim šefom stručnog štaba, Dervinom Hemom, a onda je počela potraga za novim strategom.

Spominjali su se, isprva, brojni stručnjaci - trener gradskog rivala, Klipersa, Tajron Lu, kome ugovor ističe naredne sezone, pomoćni trener Golden Stejta Keni Atkinson, pa i Majk Badenholzer (koji je nedavno zamenio Frenka Vogela na kormilu Feniks sansa) i Čarls Li (doskorašnji asistent u Boston seltiksima, a novi trener Vase Micića i Alekseja Pokuševskog u Šarlotu).


Međutim, kako "Atletik" saznaje, nova "skraćena" lista kandidata za mesto trenera Lejkersa sadrži skroz drugačija imena.


Recimo, jedno prilično zanimljivo je Džej-Džej Redik.

Ovaj 39-godišnjak, koji se proslavio i kao bek-šuter tokom 15 sezona u NBA ligi (igrao za Orlando, Milvoki, Kliperse, Filadelfiju, Nju Orleans i Dalas), ali i kao voditelj analitičkih košarkaških emisija - što je počeo da radi još kao profesionalni košarkaš (prvi koji je pokrenuo sopstveni podkast od aktivnih igrača). 


Sada zvezda Jutjuba i ESPN-a, a odan košarci više od mnogih aktivnih igrača, našao se na skraćenoj listi kandidata za mesto novog stratega Lejkersa.


Uz njega, tu je još i Džejms Borego, 46-godišnji pomoćni trener Nju Orleansa, koji je prethodno vodio Orlando i Šarlot, te Sem Kasel, 54-godišnji asistent u stručnom štabu Bostona, koji je 15 godina pomoćni NBA trener, i to posle 15 godina igračke karijere, u kojoj je dvaput bio šampion sa Hjustonom, a jednom sa Bostonom.


Interesantno, "Atletik" kao potencijalno rešenja za meto novog trenera "jezerdžija" još spominje i člana stručnog štaba aktuelnih prvaka, Denver nagetsa.

U pitanju je Dejvid Adelman, pomoćnik prvog trenera ekipe iz Kolorada, Majkla Melouna.

Sin nekadašnjeg NBA stratega, Rika Adelmana (član Kuće slavnih, NBA učinak kao trener: čak 1.042 pobede i 749 poraza), "desna je ruka" Melouna u Nagetsima i, po nekima, možda i idealan za novog kormila posrnulih Lejkersa.

Ipak, najzanimljivije rešenje bi, svakako, bilo postavljanje Redika za šefa stručnog štaba, tim pre što je od svih pomenutih kandidata - poslednji igrao u ovoj "modernoj verziji" NBA lige i zna kako sada funkcioniše "igra", ali i kako razmišljaju sadašnji košarkaši, dok mu strateškog znanja ne nedostaje, o čemu svedoči i višegodišnje iskustvo aktivne i to javne analize "igre pod obručima".

Naravno, jedno je imati emisije a nešto sasvim drugo biti na klupi sportskog giganta kakav Lejkersi jesu, pa će svakako biti zanimljivo šta će u ovoj situaciji biti sa 39-godišnjim bivšim košarkašem, možda i najvećim zagovornikom na američkoj medijskoj sceni da je Nikola Jokić - daleko iznad ostatka konkurencije.

A kad smo već kod srpskog asa...

Nikola Jokić - statistika

Ove sezone, do plej-ofa, Jokić je prosečno postizao 26,4 poena, a imao i 12,4 skoka i devet asistencija po NBA utakmici.

U plej-ofu, Jokićeva statistika protiv Lejkersa je bila impresivna - 28,2 poena, 16,2 skoka, 10 asistencija, 1,2 "krađe" uz 59% uspešnosti šuta iz igre (a 33% kada se radi o trojkama) i 92% sa linije penala. 

U toku je serija sa Minesotom, u okviru polufinala Zapadne konferencije, a trenutni rezultat je 2-2 u seriji koja se igra dok neko ne pobedi četiri puta.

Kada opet igraju Nikola Jokić i Denver? Raspored utakmica:

Denver nagetsi i Minesota Timbervulvsi igraju po sledećem rasporedu (po našem, srednjoevropskom vremenu)

Utakmica broj 5 - u Denveru, u sredu, 15. maja, od 04.30;

Utakmica broj 6 - u Minesoti, u petak, 17. maja, u 2.30.

Ako bude potrebe, eventualna majstorica igrala bi se u nedelju, 19. maja (ili ponedeljak po našem vremenu, u zavisnosti od termina koji bude određen) u Denveru.

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of, Olimpijske igre...

Ligaški deo nadmetanja završen je u nedelju, 14. aprila 2024, kada su svi timovi odigrali po 82 utakmice. 

Nakon zavreštka plej-in turnira za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije, 20. aprila počela je zvanična faza plej-ofa.

Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. NBA draft se održava 26. i 27. juna.

Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima