DAN POBEDE: Počast borcima u Donjoj Trnovi kod Ugljevika

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

09. 05. 2024. u 17:09

U MEMORIJALNOM kompleksu u Donjoj Trnovi polaganjem venaca i odavanjem počasti žrtvama fašističkog terora obeleženo je 79. godina od pobede nad fašizmom.

ДАН ПОБЕДЕ: Почаст борцима у Доњој Трнови код Угљевика

foto v mitrić

Predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/ u Ugljeviku Ratko Đurković, organizator današnje manifestacije rekao je da se na ovaj način neguje kultura sećanja na sve žrtve fašističkog terora.

- Na spomen-pločama u Donjoj Trnovi upisano 3.278 od kojih je 2.200 Vojvođana, a ovaj spomenik simboliše zajedničku borbu naroda iz Istočne Bosne i Vojvodine-rekao je Đurković.

Ponovo je na sceni, pominje Đurković, borba protiv fašizma.

- Ruski narod i danas vodi borbu protiv povampirenog fašizma u Ukrajini-naglasio je Đurković.

On je dodao da je memorijalni kompleks u Donjoj Trnovi mesto sećanja na važne istorijske događaje, kao što je velika pobeda nad fašizmom.

Zajedno sa brojnim delegacijama, venac je položio i zamenik vojnog atašea ambasadora Ruske Federacije u BiH major Stjepan Jedeljkin koji je istakao da se danas odaje počast svim žrtvama koji su po cenu sopstvenog života oslobodili Evropu od fašizma. U ime opštine Ugljevik venac su položili odbornik u Skupštini opštine Ugljevik Predrag Vujević i predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković.

Vujević je istakao da je Srbima i Rusima slobodarstvo u krvi.

- Fašizam je najveća pošast koja se desila u 20 veku, kada je Nemačka pokušala da istrebi više naroda, pre svega jevrejski narod pa zatim i slovenske narode-rekao je Vujević.

Dvadeseti vek je vek stradanja, podsetio je Vujević i naglasio da je nad srpskim narodom učinjen genocid.

- Na prostoru zloglasne Nezavisne države Hrvatske je postojao jedini logor za decu u Jadovnu a 18.000 dečaka i devojčica je na svirep način ubijeno samo zato što su bili Srbi-rekao je Vujević.

Dan pobede nad fašizmom obeleežava se 9. maja u znak sećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke, čime je završen Drugi svEtski rat u Evropi, koji je u istoriji čovečanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Jugoslavije i podniE najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku