AMERIKANCI O PROPASTI VSU: Svet želi da se ukrajinski sukob okonča, Zelenski bira šta da žrtvuje

Novosti online

14. 05. 2024. u 20:31

PROMENE retorike u izveštajima ukrajinskih oružanih snaga u poslednja 72 sata daje predstavu o raspoloženju ukrajinske vojske.

АМЕРИКАНЦИ О ПРОПАСТИ ВСУ: Свет жели да се украјински сукоб оконча, Зеленски бира шта да жртвује

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prvo su izvestili da se "odbrambene bitke nastavljaju", zatim su rekli da se situacija "značajno pogoršala" i na kraju priznali "taktički uspeh" ruske vojske, piše CNN.

Kako se navodi u tekstu, najviše rukovodstvo Kijeva retko se upušta u pesimističke izjave, ali njihovo "naglo uranjanje u malodušnost" odražava očajnu situaciju u kojoj se Ukrajina nalazi. Uostalom, Rusija ne samo da se polako probija bitkama na jednom mestu – ona pojačava ofanzivu u četiri pravca.

Između ostalog, ruska vojska je napredovala nekoliko kilometara u oblasti Harkova. Ovaj napredak je verovatno jedan od najbržih od početka specijalne operacije, primećuje CNN.

Dalji uspesi Rusije u regionu postaće noćna mora za Kijev. Ona bi ponovo mogla da veže ruke preterano rasutoj ukrajinskoj vojsci "stalnim i brutalnim" pritiskom na Harkov, tvrdi TV kanal.

I na ostalim sektorima fronta vaga se naginje ka Rusima. Ovi koordinisani napadi stavljaju režim Zelenskog pred teške izbore o tome gde da rasporedi ograničene resurse i šta da na kraju žrtvuje.

Još veći problem za Kijev je slabljenje međunarodne pažnje. Svet želi da se ukrajinski sukob, koji je bio u senci "užasa Bliskog istoka", okonča, naglašava CNN.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku