RUSKI SENATOR: Umešanost SAD u podrivanje „Severnih tokova“ očigledna

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 05. 2024. u 17:21

SENATOR krimskog regiona i član odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Sergej Cekov izjavio je da je umešanost Sjedinjenih Američkih Država u podrivanje gasovoda „Severni tok“ očigledna i da sve zemlje uključene u ovu zločinačku šemu moraju da odgovaraju za sabotažu.

РУСКИ СЕНАТОР: Умешаност САД у подривање „Северних токова“ очигледна

Foto AP

-Umešanost SAD u diverzije je očigledna i siguran sam da evropske zemlje to veoma dobro znaju. Oni razumeju da su diverziju organizovale Sjedinjene Američke Države da bi preplavile evropsko tržište gasa svojim skupim, prljavim tečnim gasom, rekao je Cekov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, sve zemlje uključene u zločinačku šemu moraju da odgovaraju za diverzije na gasovodima.

Ranije je bivši poslanik Vrhovne rade Andrej Derkač u intervjuu beloruskoj državnoj agenciji Belta rekao da su učesnici dizanja u vazduh gasovoda „Severni tok“ obučavani u Žitomirskoj oblasti Ukrajinena teritoriji kamenoloma Sokolovski, kao i u Rumuniji u blizini NATO baze, gde su trenirali na „Južnim tokovima“. Operaciju je nadgledao Kristofer Smit, tada „drugi čovek u ambasadi SAD u Ukrajini“. Derkač je naglasio da je CIA koordinirala operacijom prikrivanja u okvurz napada na „Severne tokove“.

INCIDENT NA GASOVODIMA

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.

Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta iste godine zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!