RUŠE, NAPADAJU I OTIMAJU, A SVET ĆUTI Organizovano delovanje protiv pravoslavlja: U zeničkoj kotlini i dalje traje etničko čišćenje Srba

Милица Шкорић
Milica Škorić

13. 05. 2024. u 09:32

NIJEDNO srpsko selo na području zeničke kotline od poslednjeg rata nije obnovljeno, što ukazuje na doslednost dugoročne politike etničkog čišćenja zeničkih Srba u Federaciji BiH, saopšteno je iz Odbora za zaštitu prava Srba, čija delegacija je posetila to područje.

РУШЕ, НАПАДАЈУ И ОТИМАЈУ, А СВЕТ ЋУТИ Организовано деловање против православља: У зеничкој котлини и даље траје етничко чишћење Срба

Foto: Printskrin

Podsećaju da je u Zenici do rata živelo 24.500 Srba, a da ih sada živi oko 1.000, da su sva srpska sela zapaljena i uništena, kao i 11 pravoslavnih kapela. Kapele su srušene u većinski srpskim selima Sviće, Mutnica, Bijele Vode, Klopče, Vraca Gornja, Bistrica Gornja, Janjići, Kovanići, Lijeske, Loznik, Osojnica, Plavčići, Ponihovo, Putovičko polje, Klopački vrh, a rušena su i pravoslavna groblja.

O tome koliko je Srba živelo na ovom području svedoči i izjava jednog sveštenika Srpske pravoslavne crkve da se "od Zenice do Sarajeva peške može doći hodajući sve srpskom zemljom".

- Rušenje svih stambenih i pomoćnih objekata u vlasništvu Srba, rušenje pravoslavnih grobalja, česti incidenti i napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve ukazuju da je na teritoriji Zenice postojala i postoji organizovana delatnost usmerena protiv pravoslavlja i Srba - navodi se u saopštenju Odbora dostavljenom Tanjugu.

Delegacija Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, koja je obišla obnovljene kapele u Drivuši i Gornjim Vracama, izražava žaljenje što i danas postoji praksa rušenja pravoslavnih objekata i što su usput svedočili išaranim ćiriličnim natpisima na saobraćajnim znakovima.

- O etničkom čišćenju Srba iz zeničkog kraja govori i podatak da na području Zenice samo 10 srpske dece pohađa pravoslavnu veronauku, kao i da u naselju Nemila na putu Zenica—Doboj, od 413 stanovnika srpske nacionalnosti koji su tu živeli 1991. godine, sada živi samo jedan Srbin - navode iz Odbora.

Osim rušenja privatnih i verskih objekata Srba u ovom kraju, uništene su i šume u njihovom vlasništvu, a ovim i drugim ekonomskim uništavanjem srpskih područja se Srbi obeshrabruju na povratak.

Kao primer su naveli Srbina koji je imao u posedu parcele sa 90 dunuma šume na području sela Mošćanica, u opštini Zenica, a koja je do poslednjeg drveta isečena, dok vlasnik živi kao socijalni slučaj. Naglašavajući da ni federalne vlasti ni međunarodne organizacije nisu ponudile obnavljanje kuća u srpskim selima.

BONUS VIDEO: Šiptari nastavljaju da terorišu Srbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku