PRIČA O JEDNOJ ŽENI, JEDNOJ KUĆI, IDEALIMA I JEDNOM GRADU: Slobodan Šnajder u Novom Sadu

V.C.S.

13. 05. 2024. u 17:02

UOČI Drugog svetskog rata, u jednu zagrebačku dvospratnicu koju je podigao za iznajmljivanje jevrejski veletrgovac u Ilici, doseljava se mlada, lepa i bistra devojka Anđa Berilo. Bez porekla i statusa, služila je kod gospode.

ПРИЧА О ЈЕДНОЈ ЖЕНИ, ЈЕДНОЈ КУЋИ, ИДЕАЛИМА И ЈЕДНОМ ГРАДУ: Слободан Шнајдер у Новом Саду

V.C.S.

U teškim ratnim vremenima ona će saznati kakav je ko od njenih komšija i poslodavaca: jedni će završiti u logoru, drugi će se pridružiti ustašama, treći će otići na lečenje u sanatorijum, a Anđa, ona će se zaljubiti u mladog komunistu i prigrliti ideale ravnopravnosti i slobode. Njen skromni sobičak postaće utočište jednom posebno važnom ilegalcu, koji će posle rata postati državnik. Mladić kog je zavolela biva uhapšen i ubijen, a ona beži u partizane.

Kada se vratila u oslobođeni Zagreb, ne prihvata privilegije, pa postaje sumnjiva ratnim drugovima, koji je odvode na Goli otok. Novo vreme dotući će i Anđu Berilo i kuću u kojoj je živela.

Ovo je, ukratko, sadržina romana "Anđeo nestajanja" jednog od najprevođenijih pisaca iz ovog regiona - Slobodana Šnajdera. Sudbina glavne junakinje, kako kažu u izdavačkoj kući Akademska knjiga, koja je roman objavila, sudbina je jednoga naroda i grada, kao i priča o onima koji veruju u ideale čak kada se u njih nepovratno razočaraju.

Promocija "Anđela nestajanja" održaće se 16. maja, u 19 časova, u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu. Učestvuju univeritetska profesorka i kritičarka Vladislava Gordić Petković, književnik Laslo Vegel, reditelj Želimir Žilnik i autor.

Šnajder je dramski pisac, prozaista, teoretičar i publicista. "Anđeo nestajanja" je njegov treći roman, posle "Morenda" i, nagradama ovenčanog, "Doba mjedi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)