NAJBOLJI IZDANAK SVETOG KOSOVA: Veliki srpski vajar i pisac Svetomir Arsić Basara (1928- 2024) preminuo u Beogradu, u 96. godini

M.A.K.- Š.M.

11. 05. 2024. u 00:11

BEZ zavičaja, njegovog Kosova i Metohije, vajar i pisac, akademik Svetomir Arsić Basara (1928- 2024), bio je pritisnut nepodnošljivom čamotinjom, kako je pisao, i često se osećao kao u zatvoru iz koga nije mogao da izađe. Duh koji juče napustio telo ovog neumornog, marljivog, upornog stvaraoca i velikog rodoljuba, verovatno je već krenuo put njegove Brezovice, Dečana...Preminuo je u 96. godini.

НАЈБОЉИ ИЗДАНАК СВЕТОГ КОСОВА: Велики српски вајар и писац Светомир Арсић Басара (1928- 2024) преминуо у Београду, у 96. години

Foto N. Skenderija

Čitav Arsićev opus, stvaran kroz više od sedam decenija, duboko je bio ukorenjen u tle sa koga je potekao, kao i njegovu istoriju. Kako je povodom njegove retrospektive u Galeriji SANU, primetio akademik Dušan Otašević, izborom tema, oslanjajući se na stare zanate za obradu drveta i gvožđa, a ne zapostaljajući dostignuća moderne umetnosti, delo ovog autora zauzelo je izuzetno mesto u istoriji srpske skulpture. A istoričar umetnosti Nikola Kusovac, tvrdio je da se celovita predstava o njegovoj ličnosti, delu i delovanju, može se steći samo ako se ta blistava umetnička biografija postavi na pozadinu mukotrpnog i mnogim nedaćama opterećenog života.

- Prosto je neshvatljivo kako je to, srećnom igrom sudbine, siromašno i poluizgladnelo seljače stiglo da pohađa osnovnu školu, da bude seoski sluga, maloletni radnik u rudniku, i golobradi partizan u Drugoj kosmetskoj brigadi od 1942. do oktobra 1944, kad je zbog mladosti demobilisan, i da potom, očito po skraćenom programu za one koje je rat omeo u normalnom školskom razvoju, završi nižu gimnaziju- zapisao je Kusovac.

Tri godine posle rata, vajar rođen 15. maja 1928. u naselju Sevce, u opštini Štrpce, u Nišu upisuje Školu za primenjenu umetnost. Svoj prvi rad "Glava devojčice" izvajao je u glini 1950. Potom je primljen na Akademiju za primenjenu umetnost u Beogradu, 1953, gde je diplomirao marta 1958. Na Višoj pedagoškoj školi u Prištini predavao je vajanje i metodiku likovnog vaspitanja, a bio je i profesor na odseku za vajarstvo na Akademiji umetnosti u Prištini, sve do 1995, kada je penzionisan.

Osnivao je Likovnu koloniju u Dečanima, i inicirao osnivanje Kluba likovnih umetnika Kosova i Metohije. Za dopisnog člana Kosovske akademije nauka i umetnosti izabran je 1982. ali je tu akademiju napustio 1990. Četriri godine potom je izabran za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. U Institutu za srpsku književnost u Leposaviću je 2000. održan naučni simpozijum o njegovom delu. Pisao je studije o skulpturi, likovne kritike i pripovetke. Prošle godine je u SANU predstavio knjigu priča "Put u Dečane". Bio je dobitnik brojnih priznanja kao što su Vukova nagrada, nagrada "Prof. dr Vojislav K. Stojanović" Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije, velika nagrada Društva srpskih umetnika LADA, zlatna medalja za zasluge u kulturnim delatnostima...

Bučić: Veliki umetnik i patriota

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom smrti vajara i člana SANU Svetomira Arsića Basare.

- Sa tugom sam primio vest o smrti velikog umetnika i patriote, koji je svojim delima ovekovečio ne samo rodonačelnike srpske države i identiteta, poput Simeona Nemanje i Svetog Save, već i arhetipove naših predaka-vitezova kao paradigme srpskog istorijskog bivanja na ovim prostorima - navodi se u saučešću predsednika Srbije.

Vučić je podsetio da je Arsić Basara ponikao na Kosovu i Metohiji, i da je u svoju vrhunsku umetnost uplitao svu težinu života i neprestane borbe na svetom tlu sa kojeg smo duhovno ponikli, spajajući večno i zemaljsko carstvo u jedinstvene skulpture koje je ostavio u nasleđe budućim generacijama za nezaborav.

U drvetu i metalu ovekovečio je cara Dušana, Kosančić Ivana, Toplicu Milana, Miloša Obilića, cara Lazara i druge naše junake.

- Odgajan sam tako da živim u našoj istoriji - ispričao je vajar svojevremno za "Novosti". - U mom selu je vladala nepismenost, ali su znali narodne pesme koje su nešto veličanstveno. Car Dušan je u njima živ za naš narod, ima svoje dvorove, livade... On je uostalom tamo i živeo i boravio. Kada se kaže da je Kosovo sveto, to je apsolutno tačno. Nije paradigma, nešto što smo izmislili. Cela ta zemlja pokrivena je srpstvom, neuništivim. Kada bi mogla da priča sve bi rekla, čija je i zašto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za