Čadež: Srpsku privredu vodimo na Olimpijadu u Pariz

Novosti onlajn

23. 02. 2024. u 14:08

Privredna komora Srbije (PKS) organizovaće krajem jula sa najvećom Federacijom poslodavaca Francuske – MEDEF, koja broji više od 750.000 firmi članica i državnom agencijom Francuske za podršku razvoju privrede - Business France, B2B poslovne susrete domaćih i stranih privrednika u „Srpskoj kući“ tokom trajanja Olimpisjkih igara u Parizu, najavio je danas Marko Čadež, predsednik PKS.

Чадеж: Српску привреду водимо на Олимпијаду у Париз

Foto: Printscreen

Čadež je gostujući na RTS-u, istakao da je u pitanju veoma važan događaj na kojem će po prvi put kroz „Srpsku kuću“ biti predstavljena naša zemlja, privreda, sport, tradicija, istorija i kultura.

„Mi ćemo 30. ili 31. jula organizovati sa Medefom i Business France B2B događaj u Srpskoj kući“, rekao je predsednik PKS i ukazao da raste interes Francuske za investiranje u Srbiji.

Prvi čovek Privredne komore Srbije kaže da se očekuje 10 miliona posetilaca na Olimpijadi i da je u pitanju odlična prilika za međunarodnu promociju naše zemlje kao inovativne nacije, te da su pripreme za posetu privredne delegacije već počele.

Objašnjava da su nastup naše privrede u Parizu, kao i „Ekspo 2027“, deo šireg koncepta i strategije razvoja predstavljeni kroz Plan „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

„Ekspo 2027“, sa očekivanim investicijma od oko 18 milijardi evra je, prema rečima Čadeža, velika šansa za privredu i građane. Taj događaj je i prilika za investiranje u proširenje i izgradnju hotelskih kapaciteta, rekao je Čadež i pozvao privrednike da se prijave na poziv koji je raspisala država, kao i da se jave Privrednoj komori koja će im obezbediti sve neophodne informacije.

Foto: Printscreen

„Moramo već sad da radimo. Radi se o velikoj šansi za našu privredu. Danas Srbija privlači više od dve trećine svih investicija u regionu, a više od polovine izvoza regiona je iz Srbije. Dakle, potencijala ima“, ukazao je Čadež.

Govoreći o neophodnoj radnoj snazi za realizaciju ovako velikih i složenih projekata, Čadež je rekao da je Vlada Srbije pojednostavila procedure vezane za zapošljavanje stranaca, da se radi na daljem razvoju dualnog obrazovanja, ali i da je kroz Inicijativu „Otvoreni Balkan“ omogućena zajednička radna dozvola za građane Severne Makedonije, Albanije, Srbije.

Foto: Printscreen

„To znači da ljudi mogu da dolaze i rade bez bilo kakvih administrativnih barijera“, istakao je Čadež.

Predsednik PKS je uazao i na značaj porasta broja stranih turista u Srbiji i naveo da su za ovaj sektor od posebne važnosti privatne investicije. Kaže da u Srbiji ima 423 hotela, a da je samo u protekloj deceniji izgrađeno 126 novih, te da su neophodna dodatna ulaganja u sektor turizma.

Foto: Printscreen

Pozvao je privrednike da učestvuju na sajmovima koje organizuje Privredna komora Srbije, poput SIAL u Parizu i istakao da PKS ove godine organizuje učešće domaćih kompanija na 21 sajmu širom sveta. Na nedavno završenom Međunarodnom sajmu organske hrane „Biofach“ u Nirnbergu i aktuelnom „Gulfood“ sajmu u Dubaiju, potpisani su ugovori vredni 20 miliona evra, dodao je Čadež.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku