OŠTRO SAOPŠTENJE SABORA SPC: Prištinske vlasti pokušale da ponize SPC

D.B.M.

14. 05. 2024. u 15:36

UBRZO po početku zasedanja, Sabor SPC se oglasio saopštenjem u kome navode da je to što je patrijarhu Porfiriju i srpskim arhijerejima onemogućeno na potpuno protivpravan način, zapravo nasiljem, da otpočnu redovno godišnje zasedanje u manastiru Pećka patrijaršija, svedoči da srpski narod i njegova crkva na KiM žive u potpunoj pravnoj, što znači egzistencijalnoj nesigurnosti.

ОШТРО САОПШТЕЊЕ САБОРА СПЦ: Приштинске власти покушале да понизе СПЦ

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- To što je poglavaru SPC onemogućeno da ode u Pećku patrijaršiju je kao da papi bude zabranjeno da ode u Vatikan ili poglavaru Crkve Engleske u katedralu u Kenterberiju - piše u saopštenju Sinoda. - Mi, arhijereji, sabiramo se jednom godišnje iz celog sveta, sa svih kontinenata, prolazimo mnogobrojne granice bez problema, osim kada treba da dođemo na Kosovo i Metohiju, svoje duhovno ognjište.

Učesnici Sabora ocenili su da je bezakonje učinjeno pred licem sveta u času kada se vlast u Prištini nada prijemu u Savet Evrope, bleda slika onoga što tamošnja vlast svakodnevno čini srpskom narodu koji živi na svom vekovnom životnom prostoru, na KiM najmanje milenijum i po, o čemu živo svedoče drevni manastiri i crkve, grobovi, freske i ikone neprocenjive vrednosti.

Sabor ukazuje svim odgovornim međunarodnim činiocima koji imaju mogućnost da utiču na prištinske vlasti da su ovim aktom grubo pokazale da za patrijarha srpskog, episkope, sveštenstvo i verni narod SPC na KiM ne važe međunarodno priznate i opšteobavezujuće odredbe Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i drugih konvencija koje svakom čoveku neposredno garantuju pravo na slobodu kretanja, na slobodu misli, savesti i veroispovesti, na slobodu mirnog okupljanja i druga zajemčena ljudska prava i slobode.

Učesnici Sabora pozvali su pravoslavni i sav hrišćanski svet i njegove duhovne vođe da se molitvom i drugim načinima zauzmu za poštovanje naših verskih prava.

- SPC nikada nije bila, nije ni sada, a zasigurno ni ubuduće neće biti politička institucija, već jeste i ostaje duhovna majka pravoslavnih Srba - piše u saopštenju. - SPC ni u Srbiji ni u drugim državama nema status državne Crkve ili političke organizacije i zato se na nju ne mogu primenjivati politička merila. Aktuelne vlasti u Prištini su klasičnom zloupotrebom prava i podrivanjem temelja vladavine prava, u danima kada pravoslavni hrišćani proslavljaju Vaskrsenje Hristovo, pokušale da ponize SPC i da među kosovsko-metohijske Srbe unesu nove strahove i zebnje ne bi li ih prinudili da napuste svoje svetinje i domove. SPC je svuda, a posebno na KiM posvedočila, a i danas svedoči da ostaje sa svojim narodom bez obzira na nasilje koje se sistematski i nekažnjeno sprovodi nad pravoslavnim Srbima decenijama, a posebno od 1999. godine do danas.

Arhijerejski sabor SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem apeluje na međunarodne organe na KiM da učine da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava i osnovnih sloboda srpskog naroda. Patrijarh srpski i arhijereji ostaju sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!