VLADA CRNE GORE UPUTILA AMANDMANE NA REZOLUCIJU O SREBRENICI: Evo šta je predloženo predlagačima

Novosti online

11. 05. 2024. u 20:05

AMANDMANI vlade ističu da Srbi nisu genocidan narod i da je odgovoenost za genocid individualna

ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ УПУТИЛА АМАНДМАНЕ НА РЕЗОЛУЦИЈУ О СРЕБРЕНИЦИ: Ево шта је предложено предлагачима

Foto Vlada CG

Vlada Crne Gore je na večerašnjoj sednici naložila Ministarstvu spoljnih poslova da pošalje predlagačima amandmane na rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici, saznaje portal Dan u Vladi Crne Gore.

Premijer Milojko Spajić je pre dva dana rekao da će Crna Gora glasati u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija (UN) za rezoluciju o Srebrenici.

- Mi ćemo glasati za tu ali i sve rezolucije koje osuđuju genocid. Mi smo sto posto usaglašeni sa spoljnom politikom Evropske unije (EU), poručio je Spajić.

Rezoluciju su predložile Nemačka i Ruanda, a njoj je navedeno da se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Spajić je kazao da će Crna Gora predati dva amandmana na rezoluciju u kojima se navodi da je krivica za genocid individualna i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj organizaciji ili zajednici.

Prema njegovim rečima drugi amandman se odnosi na nepovredivost Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini (BiH).

Spajić je rekao i da imaju veliko razumevanje za stav Srbije, ali i za stav BiH, te da po tom pitanju ne žele da Crna Gora staje na stranu bilo koje države u regionu.

Spajić je kazao i da su "amandmani odlični jer pokazuju pravu nameru svih". On je saopštio i da su svi međunarodni partneri Crne Gore podržali amndmane Vlade čak, kako je rekao, i BiH.

BONUS VIDEO: ALERGIJE, IMA LI LEKA ?| dr Vesna Tomić Spirić | Dr Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku