OTKUD KINESKA KUĆA NA DEDINJU? Već sto godina u Tolstojevoj ulici nalazi se istočnjačka građevina u kojoj je smešten Institut za pojas i put

S.Vidačković

12. 05. 2024. u 12:00

CEO vek u Tolstojevoj ulici na Dedinju nalazi se autentična kineska kuća, za koju gotovo niko ne zna. U njoj je poslednjih godinu i po smešten Institut za pojas i put, a dvadesetih godina prošlog veka stigla je u Beograd iz Kine, gde ju je kupio bogati srpski trgovac.

ОТКУД КИНЕСКА КУЋА НА ДЕДИЊУ? Већ сто година у Толстојевој улици налази се источњачка грађевина у којој је смештен Институт за појас и пут

Tanjug

Ko je misteriozni Srbin koji je na svom putovanju po Dalekom istoku video ovaj objekat, kupio ga, rasklopio, stavio na brod, doneo u našu zemlju i ponovo je sklopio - ne zna se. Ovo istočnjačko zdanje preživelo je Drugi svetski rat i NATO bombardovanje i bilo je prazno sve dok se ovde nije uselio Institut. Informacije o ovoj velelepnoj građevini nema čak ni "gugl".

Prema rečima Bojana Lalića, direktora Instituta za pojas i put, posetioci koji ušetaju u ovo dvorište budu iznenađeni kada ugledaju kinesku kuću, ali još nisu uspeli da saznaju mnogo o ovoj građevini.

- Imamo veoma malo informacija - priča Lalić za naš list. - Za sad znamo da ju je naš bogati trgovac ovde doneo i sklopio između 1920. i 1930. godine. Molimo sve one koji znaju nešto više o kući, arhitekturi i simbolima na njoj da nam se jave. Bilo bi nam veoma drago da znamo nešto više i o samoj građevini, jer su stilovi mešoviti. Saradnici iz Kine su oduševljeni i već smo dobili predlog od direktora Kineskog kulturnog centra da malo rade ovde, a mi malo kod njih, jer im se dopada ambijent.

U poseti im je bio i ambasador Kine u Srbiji Li Ming sa delegacijom.

- I njemu se izuzetno dopala kuća i rekao je da želi da više vremena provodi ovde, što nama daje obavezu da više brinemo o zdanju, ali i podsticaj da se trudimo da sadržaj bude u skladu sa ambijentom. Naši gosti su po četiri kineska simbola iznad ulaznih vrata zaključili da je ova kuća možda stara i oko 300 godina.

Kineska kuća zamišljena je kao mesto za život. Unutra se nalaze sobe, kuhinja, kupatilo, stepenište, dok je sprat urađen u minijaturi. Ulazna vrata na spratu su, objašnjava naš sagovornik, između 160 i 170 centimetara visine, te je neophodno da, onaj ko ulazi, malo pogne glavu. Krov je posebna umetnost i nedavno je bila neophodna pomoć stručnjaka kada su se popravljali delovi.

Saradnja sa više od 150 zemalja

- Ovde je smešten Institut za pojas i put, a mi imamo zadatak da svima koji prepoznaju da je perspektiva razvoja u okviru "Pojasa i puta" koji danas obuhvata više od 150 zemalja, da pomognemo da dobiju više informacija i koje su glavne smernice u razvoju. Svi su dobrodošli, od promocije knjiga, ideja... naši prijatelji iz Grčke, koji su deo inicijative i oni su dobrodošli, ovde ćemo poslužiti i giros, jer je i to hrana "Pojasa i puta". Imamo i kolumbijsku kafu, jer tamo posluju kineske kompanije, imamo originalni kineski čaj... dakle spajamo kulture i tradicije - poručio je Lalić.

Lalić naglašava da, kao što se čulo i videlo iz posete predsednika Kine Si Đinpinga, Srbija se prijateljski odnosi ne samo prema ljudima, ekonomiji i političkoj podršci, već i prema kulturi i arhitekturi.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima