ĐURIĆ SA SIJARTOM O SITUACIJI U REGIONU: Potvrda prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske (FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

17. 05. 2024. u 18:40

MINISTAR spoljnih poslova Marko Đurić boravio je danas u zvaničnoj poseti Mađarskoj, prilikom koje se sastao sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom.

ЂУРИЋ СА СИЈАРТОМ О СИТУАЦИЈИ У РЕГИОНУ: Потврда пријатељских односа Србије и Мађарске (ФОТО)

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Tokom svoje prve bilateralne posete, ministar Đurić je rekao da mu je zadovoljstvo što je današnja poseta Budimpešti još jedna potvrda prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske, koji su u prethodnih nekoliko godina, vođeni vizijom predsednika Vučića i premijera Orbana, doživeli istorijsku transformaciju na korist i radost celokupnog srpskog i mađarskog naroda.

- Iskreno se radujemo zbog toga što će Mađarska preuzeti predsedavanje Savetom Evropske unije, zbog toga što znamo, ne samo da ćemo mi kao Srbija i kao region imati jednog pouzdanog prijatelja u vrhu Evropske unije, već i da će Evropskom unijom rukovoditi političke strukture, koje na odgovoran način sagledavaju ono što je evropski interes - naglasio je šef srpske diplomatije.

Govoreći o predloženoj Rezoluciji o Srebrenici, Đurić je to ocenio kao otvaranje starih rana od strane neodgovornih političkih krugova u regionu, a što je izazvalo je brojne tenzije i nezadovoljstvo. 

- Ta neodgovorna politika nije uzela u obzir potrebe budućnosti naših naroda, već je uzela u obzir uske političke interese onih koji pokušavaju da manipulišu žrtvama - naveo je ministar Đurić.

Kad je reč o Kosovu i Metohiji, Đurić je istakao da Srbija želi stabilne i normalne odnose, i pronalaženje rešenja zasnovanih na kompromisu, ali u ovom trenutku, umesto sagovornika koji bi pomogli rešavanju međuetničkih problema, u Prištini, nažalost, postoje sagovornici koji iz dana u dan, nepoštujući sporazume, stvaraju nove tenzije.

Šef srpske diplomatije rekao je da Srbija izuzetno ceni podršku Mađarske, i kada je reč o pokušaju Prištine, da, mimo standarda koje je Evropska unija propisala, ostvari članstvo u Savetu Evrope.

Đurić je ukazao da je stepen prava koji srpska zajednica uživa na teritoriji Mađarske uzor poštovanja prava manjina na teritoriji čitave Evropske unije.

- Mi Mađare u Srbiji smatramo našom braćom, koja omogućuju jačanje naše države, jačanje naših veza i kao neraskidivi i snažan most između naših kultura i ponosni smo na to naše prijateljstvo - zaključio je Đurić.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto naglasio da veoma ceni što je prva zvanična poseta nakon imenovanja šefa srpske diplomatije Budimpešti, što je dovoljan dokaz koliko je ostvareno zajedničkih rezultata u proteklih nekoliko godina na nivou dve države.

- U današnjoj veoma napetoj međunarodnoj situaciji, prijateljstvo i uzajamno poštovanje imaju izuzetan značaj. U jednoj od naših susednih država je rat, u drugoj je izvršen atentat na premijera koji je vodio politiku mira i suvereniteta, u trećoj ilegalni migranti su veoma agresivni - naveo je Sijarto i dodao da savez Srbije i Mađarske ima neprocenjiv značaj za Mađarsku.

Govoreći o međusobnom poverenju i saradnji dve države, Sijarto je posebno istakao da je, od svih susednih država Mađarske, Srbija država u kojoj se najviše poštuju prava mađarske zajednice, kao i da je značajan segment energetskog snadbevanja Mađarske u rukama Srbije.

Takođe, ministar Sijarto je dodao da je u narednom periodu u planu izgradnja naftovoda koji će povezati dve države, zatim izgradnja novog graničnog prelaza, kao i da će biti uloženi dodatni napori da do kraja sledeće godine bude završena rekonstrukcija pruge Beograd-Budimpešta.

- Mađarska se priprema da predsedava Evropskom unijom, želimo da za vreme tog predsedavanja Srbiju približimo članstvu i da to bude intezivnije nego bilo kada do sada“, naglasio je Sijarto i naveo da smatra neprihvatiljivim i ponižavajućim to što Evropska unija već 15 godina drži Srbiju u neizvesnosti.

Istakao da će Mađarska negativno glasati na Skupštini Ujedinjenih nacija kada je reč o usvajanju predložene Rezolucije o Srebrenici, ocenivši da je to pokušaj demonizacije cele srpske nacije.

- Negativno ćemo glasati i ako neko pokrene pitanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope -  zaključio je Sijarto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!