VERSKA PRAVA SU UNIVERZALNA U SVAKOM DRUŠTVU: Oglasila se Eparhija raško-prizrenska povodom zabrane dolaska patrijarha na KiM

D. Z.

14. 05. 2024. u 09:24

EPARHIJA raško-prizrenska sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom sa dubokim razočarenjem primila je odluku privremenih prištinskih institucija, kojom je zabranjen ulazak Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom g. Porfiriju i episkopima u njegovoj pratnji da uđu na teritoriju Kosova i Metohije, i zajedno sa ostalim arhijerejima učestvuju u služenju svete liturgije u Pećkoj patrijaršiji i svečanom otvaranju ovogodišnjeg Sabora arhijereja SPC.

ВЕРСКА ПРАВА СУ УНИВЕРЗАЛНА У СВАКОМ ДРУШТВУ: Огласила се Епархија рашко-призренска поводом забране доласка патријарха на КиМ

foto eparhija raško prizrenska

Ovo se navodi u saopštenju Eparhije raško-prizrenske povodom jučerašnje zabrane dolaska patrijarha srpskog na otvaranje Svetog arhijerejskog sabora u Pećkoj patrijaršiji.

- Nažalost, ovo nije prvi put da se zabranjuje ulazak našem patrijarhu i poseta Pećkoj patrijaršiji, drevnom istorijskom sedištu naše Crkve i 800 godina starom domu srpskih pravoslavnih arhiepiskopa i patrijaraha. Patrijarha Porfirija i naše arhijereje verni narod je očekivao sa radošću. Vernici su početak Sv. arhijerejskog sabora u Pećkoj patrijaršiji videli kao snažnu podršku Crkve u našim nastojanjima da istrajemo na ovim prostorima u teškim vremenima - navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske i dodaje da verska prava i slobode koje su potrebne našem narodu i Crkvi na Kosovu i Metohiji su univerzalna prava koja se podrazumevaju u svakom društvu koje želi da počiva na vladavini prava.

Iz Eparhije opominju da onemogućavanje slobode na verska okupljanja, odsustvo slobode kretanja verskih velikodostojnika i prava na njihov pastoralni rad dodatno pokazuju alarmantno tešku situaciju u kojoj živi naš narod sa svojom Crkvom na ovom prostoru.

- Eparhija raško-prizrenska naglašava da je glavni cilj Srpske pravoslavne crkve dobrobit svojih vernika i normalan suživot sa svim ljudima dobre volje na ovom prostoru. Tu poruku je patrijarh srpski g. Porfirije redovno ponavljao kada bi god boravio na Kosovu i Metohiji ili govorio o njemu, naglašavajući uvek da svi ljudi treba da žive u miru i međusobnom poštovanju - zaključuje se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

 

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO - Dokaz da Kurtijev poslušnik Radoica Radomirović namešta Srbe na hapšenje šiptarima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!