POČELO SUZBIJANJE AMBROZIJE: U Novom Sadu i prigradskim naseljima, na 9,5 miliona kvadrata

Lj.P.

16. 05. 2024. u 11:38

JKP "Gradsko zelenilo" počinje suzbijanje ambrozije u Novom Sadu i prigradskim naseljima, a kako je predviđeno programom održavanja javnih zelenih površina, pod tom i drugim alergenim biljkama, za ovu godinu, suzbijati na 9.500.000 kvadratnih metara.

ПОЧЕЛО СУЗБИЈАЊЕ АМБРОЗИЈЕ: У Новом Саду и приградским насељима, на 9,5 милиона квадрата

FOTO: Zelenilo

Predviđeno je da se ambrozija na 8.842.000 kvadrata uklanja mehanički, što podrazumeva košenje i sakupljanje, a da se hemijskim merama, suzbija na površini od 658.000 kvadrata.

FOTO: Zelenilo

Suzbijanje ambrozije i drugih alergenih biljaka radiće se  od maja do novembra, u skladu sa meteorološkim uslovima i stanjem na terenu sistematski, na osnovu naloga Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i preporuka Prirodno-matematičkog i Popljoprivrednog fakulteta, koji su zaduženi za poslove monitoringa.

JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad apeluje na vlasnike privatnih parcela, građevinskog zemljišta i poljoprivrednike da uklone ambroziju sa svojih parcela kako se ova alergena biljka ne bi širila.

FOTO: Zelenilo

Uz "Zelenila" podsećaju na osnovu Uredbe o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija (Ambrosia artenisiifolia L.) koja je propisana u skladu sa Zakonom o zaštiti bilja, svaki vlasnik ili korisnik poljoprivrednog ili građevinskog zemljišta dužan je da ukloni ambroziju sa svoje parcele pod pretnjom novčane kazne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!