NIŠ DOBIJA NOVU ZGRADU NARODNOG MUZEJA I GALERIJE SAVREMENE UMETNOSTI Za kulturu 6.000 kvadrata

J. ĆOSIN

14. 05. 2024. u 15:40

PROJEKAT arhitekte Dejana Todorovića najbolji je na konkursu za dizajn, uoči izrade idejnog rešenja nove zgrade Narodnog muzeja i Galerije savremene umetnosti u Nišu, a nagradu mu je uručila gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja je na platou ispred Gradske kuće otvorila i izložbu najboljih radova.

НИШ ДОБИЈА НОВУ ЗГРАДУ НАРОДНОГ МУЗЕЈА И ГАЛЕРИЈЕ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ   За културу 6.000 квадрата

foto : J. Cosin

- Objekat Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti, pored impozantnog podrumskog prostora, iznad zemlje će imati više od 6.000 kvadrata i satojaće se od tri korpusa - objašnjava Todorović. - Prvi, koji je okrenut ka Keju Kola srpskih sestara dodeljen je Narodnom muzeju i on biće na četiri nivoa, središnji je sa multifunkcionalnom salom i depoima za obe ustanove, a treći će, na dve etaže, koristiti pomenuta Galerija.

Gradonačelnica Niša juče je sa Republičkom direkcijom za imovinu potpisala ugovor o preuzimanju parcele na kojoj će "nići" nova zgrada...

- Posle višemesečnih pregovora sa Ministarstvom odbrane, koje je koristilo 20 ari u državnom vlasništvu, uspeli smo da dobijemo plac, pa je izbor idejnog rešenja bio logičan korak. Jer, kao lokalna samouprava, želimo da istorijsko blago koje imamo, a sada je rasuto po depoima, konačno ugleda svetlost dana - istakla je Dragana Sotirovski.

Kaže i da planiraju završetak projekta koncertne dvorane, a svojevrsni vetar u leđa daju već realizovani projekti - otvaranje nalazišta "Medijana", nova Mala scena Narodnog i rekonstrukcija Lutkarskog pozorišta, obnova spomenika na Čegru i kapele kod Ćele-kule...

Gradonačelnica je, inače, prethodno posetila i gradilište akva-parka na Loznom kalemu kod Niške Banje i zaključila da će najveća investicija finansirana iz gradskog budžeta u mandatu ove vlasti, ipak, biti okončana do kraja godine.

- Rešen je problem podzemnih voda i radi se punom parom, a onda sledi opremanje. Ovo će biti jedan od objekata koji će narednih godina obeležiti Nišku Banju i sam Niš, koji je za radove na prostoru od bezmalo pet i po hektara investirao 1,7 milijardi dinara. Procena je da će ovde posao dobiti oko 100 ljudi, a uskoro počinje i izgradnja parkinga za 500 vozila - zaključila je Dragana Sotirovski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!