DA ZASIJA KRUNA VAROŠICE: Pokrenuta akcija za obnovu hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Mionici

B. PUZOVIĆ

14. 05. 2024. u 12:10

HRAM Vaznesenja Gospodnjeg u Mionici, jednu od najstarijih bogomolja u Eparhiji valjevskoj, uskoro će pohoditi neimari. Naime, počela je akcija prikupljanja sredstava za obnovu crkve, sagrađene 1856. godine, proglašene za spomenik kulture od velikog značaja, a imala je važnu ulogu u Prvom svetskom ratu, jer je njen toranj služio kao osmatračnica legendarnom vojvodi Živojinu Mišiću za vreme Kolubarske bitke, velike pobede srpske vojske nad austrougarskim zavojevačima.

ДА ЗАСИЈА КРУНА ВАРОШИЦЕ: Покренута акција за обнову храма Вазнесења Господњег у Мионици

Foto Eparhija valjevska

Starostavne knjige vele da je crkvu u centru Mionice izgradilo 40 porodica, za vreme vladavine knjaza Aleksandra Karađorđevića. Njegova supruga Persida hramu je darovala skupoceni krst na prestolu i darohranilicu. Veliko zvono poklonio je tadšanji trgovac Mijailo Lalović iz Sankovića kod Mionice.

Prvi prilog

ZA obnovu mioničke crkve već je usledio prvi novčani prilog! U okviru programa tokom minulih verskih praznika, učenici Osnovne škole "Milan Rakić" u Mionici prikupili su oko 80.000 dinara za obnovu hrama, na prodajnoj izložbi raznih rukotvorina, koje su sami osmislili.

- Ako je moglo 40 domova da je sagrade, nadam se da ćemo mi moći da crkvu obnovimo - kaže arhijerejski namesnik kolubarski, protojerej stavrofor Saša Timotić. - Na predlog predsednika Opštine Mionica Bobana Jankovića, u dogovoru sa Crkvenom opštinom i uz blagoslov episkopa valjevskog Isihija, krenulo se u obnovu hrama koji će, nadam se, vaskrsnuti u punoj lepoti. Prvi su akciju prikupljanja novca za ove namene počeli najmlađi, koji treba starijima da služe za primer. U ovom hramu, upravo ćemo decu krštavati i venčavati.

Jedina rekonstrukcija mioničke crkve, najstarije građevine na području ove opštine, usledila je posle snažnog zemljotresa 30. septembra 1998. godine, čiji je epicentar bio upravo na obroncima obližnje planine Maljen.

- Nije ovo samo moja, već inicijativa za obnovu hrama pripada svim žiteljima Mionice - kaže predsednik Opštine Boban Janković. - Kruna naše varoši je prelepi hram, u koji svi često dolazimo i zato je od izuzetne važnosti da ga obnovimo. Verujem da ćemo već do kraja godine obaviti veliki deo posla na rekonstrukciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!