BROJE GNEZDA BELIH RODA: Paraćin se pridružio 8. Međunarodnom popisu strogo zaštićene vrste ptica

Зорана Рашић
Zorana Rašić

13. 05. 2024. u 08:00

POPIS belih roda je jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi, koji se sprovodi jednom u deset godina, a osmo po redu prebrojavanje je upravo u toku i trajaće, u dva kruga, do polovine jula. Ekološki aktivista iz Paraćina Vladan Vugdelija pozvao je sve zainteresovane Paraćince da se pridruže ovom zanimljivom zadatku koji u našoj zemlji sprovodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS).

БРОЈЕ ГНЕЗДА БЕЛИХ РОДА: Параћин се придружио 8. Међународном попису строго заштићене врсте птица

Foto: Privatna arhiva

U opštini Paraćin do sada popisano 41 gnezdo.

- Najviše ih je evidentirano u Donjem Vidovu - osam, a zatim sedam u Šavcu. Slede Gornje Vidovo sa četiri gnezda, Čepure, Potočac i Donja Mutnica sa po tri, Davidovac i Bošnjane sa po dva gnezda, dok smo po jedno popisali u selima Izvor, Striža, Drenovac, Svojnovo, Raševica, Sinji Vir, Busilovac i kod deponije Buljanka. Raduje podatak da od ove godine imamo pet novih gnezda - ističe Vugdelija.

Foto: Z. Rašić

Vladan Vugdelija

Dok su ranije svoja velika i teška gnezda od grančica i blata rode najčešće pravile na drveću ili stogovima slame, poslednjih decenija ove izuzetne ptice gnezde se najčešće na žicama električnih vodova, na izolatorima ili stubovima.

Metalne platforme za bezbednost

DODATNI problem je smrt roda od elektrokucije, posebno mladunaca tokom prvih letova. Zbog toga će Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji kompanijom ODS EPS Distribucija uskoro započeti postavljanje metalnih platformi kao novih, bezbednih gnezda. Jednu takvu "kuću" na električnom stubu, na inicijativu Opštine Paraćin i meštana, nedavno su dobile rode u selu Čepure.

- Kada je gnezdo postavljeno direktno na žice, može da dođe do kratkog spoja te gnezdo izgori, pri čemu i rode stradaju. Čitava naselja mogu da ostanu tom prilikom bez napajanja električnom energijom - podseća Vugdelija.

Po propisanoj metodologiji brojanje roda se sprovodi na teritoriji cele države, a cilj je očuvanje ove zaštićene vrste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!