SIRENA U MIRNODOPSKA VREMENA: Kako se zvuk sirene za vazdušnu opasnost umešao u pripremu Olimpijskih igara

Alarmantna poruka koja je ovih dana iz nadležne službe francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova stigla svim Parižanima na mobilne telefone povodom Olimpijskih igara uzbunila je i uznemirila mnogobrojne građane.

СИРЕНА У МИРНОДОПСКА ВРЕМЕНА: Како се звук сирене за ваздушну опасност умешао у припрему Олимпијских игара

Foto: Goran Čvorović

Poruka je stigla pod naslovom "izuzetno važna uzbuna", uz poseban pišteći zvuk telefona, što je mnoge "preseklo". A radilo se samo o specijalnom obaveštenju oko toga kako da se pribave posebne dozvole za ulazak u centralni deo grada, za vreme dok budu trajale pripreme i na dan otvaranja Igara, u periodu od 18. do 26. jula.

Iz bezbednosnih razloga, celo priobalje Sene sa pripadajućim ulicama biće strogo kontrolisani prostor. Unutra će moći da uđu samo oni sa specijalnim dozvolama koje će izdavati ministarstvo, zbog čega je i poslata pomenuta poruka.

U sadržaju je bio "kju-ar" kod s linkom sajta na kome se traži dozvola. Za nju je potrebno uneti lične podatke i priložiti kopiju adrese stana u kvartovima u kojima će na snazi biti restrikcija kretanja.

Osim za žitelje ovih delova grada, dozvola će biti potrebna i za sve zaposlene, kao i za goste restorana i hotela. Njima će potvrde izdavati poslodavci, odnosno osoblje uslužnih objekata. Te potvrde takođe treba priložiti uz onlajn zahtev. To je izuzetno važno i za turiste koji će neposredno pred otvaranje OI boraviti u Gradu svetlosti. Inače, neće moći da se kreću. Adresa sajta je pass-jeux.gouv.fr

Bez obzira na to što je poruka bila važna, niko nije očekivao da će biti razaslata uz takvu "pompu". Svi telefoni zazvonili su praktično u isto vreme, pa je čak došlo i do komešanja na određenim mestima gde je više ljudi bilo na jednoj lokaciji, kao, na primer, u podzemnoj železnici.

Čak je i ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen prepadnut usred obraćanja u Nacionalnoj skupštini. Dok je govorio o sasvim drugoj temi, vezanoj za Novu Kaledoniju, odjeknuo je alarm s njegovog telefona. Pokušao je da utiša mobilni i nastavi raspravu s jednim od poslanika, ali je bio nadglasan uzbunom.

- Gospodine ministre, vidite da se oglasio alarm i da vas niko ne čuje! – skrenula mu je pažnju predsednica Nacionalne skupštine Jael Bron Pive.

Posle svega, usledila je lavina komentara preko društvenih mreža, koje su išle u rasponu od kritika, preko ljutnje, do pošalica. Bilo je i onih koji su se zapitali kakva vrsta uzbune bi usledila kada bi, ne daj bože, zapretila opasnost od atomske bombe, kad se javnost ovako alarmira za najobičnije saopštenje. Negodovali su i roditelji kojima je pištao mobilni telefon u trenutku dok su uspavljivali decu.

Iz ministarstva su ovaj postupak pravdali činjenicom da je to, kako su istakli, najefikasniji sistem da se obaveste građani u najkraćem roku. Sve je legalno i predviđeno. Ovakve vrste obaveštavanja se primenjuju i kada, recimo, preti opasnost od elementarnih nepogoda, ili kada je u pitanju otmica, odnosno svaki put kada je vest od opšteg interesa. Vlasti su posavetovale i da vlasnici telefona prethodno mogu da prilagode svoje aparate na koji nivo alarma žele da reaguje.

Kao da to nije bilo dovoljno, pa su gradske vlasti u utorak po podne odlučile da isprobaju sirene za vazdušnu opasnost na nekoliko koraka od Ajfelove kule na Trgu Trokadero, gde će biti održan završni deo smotre otvaranja OI. Istaknuto je da će sirena čuti u krugu od bar pola kilometara i da će trajati pet minuta.

Pariska policijska prefektura je pozvala građane da ništa ne preduzimaju kada čuju sirenu, i da nipošto ne zasipaju pozivima telefonske centrale policije, gradske administracije i spasilačkih službi. Takođe su uputile poziv stanovništvu da ne nasedaju na lažne informacije koje se emituju preko društvenih mreža u vezi s ovom akcijom.

Francuzi su navikli na sirene za vazdušnu opasnost, jer se one redovno isprobavaju svake prve srede u mesecu u podne, mada gotovo osamdeset posto građana, prema nekim istraživanjima, ne bi znalo šta tačno da uradi kada bi uzbuna bila stvarna.

Na zvuk sirena, međutim, nisu naviknuti mnogobrojni turisti koji dolaze u Grad svetlosti. Među onima koji ne prate francuske medije ili ne znaju francuski jezik, bilo je, tako, izvesno, i onih koji su se na Trgu Trokadero prilično iznenadili, a neki i uplašili. A nekima je to unelo i jezu razmišljajući o otvaranju OI u tom kontekstu, i o tome zašto se, uopšte, vanredno, vrši ovakva proba.

ZVONI I KAD JE UTIŠAN

Iz francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova su, povodom ovakvog načina obaveštavanja građana, poručili da su za izuzetan događaj, kao što je otvaranje Olimpijskih igara, primenjene i izuzetne mere. Uzbuna preko telefona u vezi s traženjem dozvola za kretanje oglasila se tačno u 20 sati, da bi njome, kako je objašnjeno, bio obuhvaćen maksimum osoba. Korišćen je naročiti tehnološki sistem koji omogućava telefonima da emituju zvučne signale, čak i kada se nalaze na tihom podešavanju!

Foto: Goran Čvorović

 

Foto: Goran Čvorović

 

Foto: Goran Čvorović

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!