TIMSKI PEČAT NA SEDMOJ KRUNI: Svi košarkaši Zvezde utkali sebe u šampionski mozaik

Novosti online

21. 05. 2024. u 07:00

SVAKA Zvezdina titula u prethodnih nekoliko godina imala je svojevrstan potpis heroja, igrača koji je iskakao ispred ostalih i donosio prevagu. Na sedmu krunu u ABA ligi stavljen je timski pečat, kao retko kad kroz istoriju. Trokorak do pehara na Jadranu načinjen je treći put u istoriji crveno-belih, nakon Cedevite i Mege, "metla" je uručena i Partizanu, a kada se osvrnemo na svaki od tri čina finalne serije, teško je izdvojiti bilo kog pojedinca.

ТИМСКИ ПЕЧАТ НА СЕДМОЈ КРУНИ: Сви кошаркаши Звезде уткали себе у шампионски мозаик

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

To se ispostavilo kao idealan recept za povratak trofeja u vitrine na Malom Kalemegdanu. Sa tog aspekta, autorski potpis Janisa Sferopulosa u svrgavanju Partizana jasno je vidljiv, a iako je kraj svog imena nadenuo istorijske brojke sa šest uzastopnih pobeda nad Partizanom i podatkom kojim nijedan prethodni Zvezdin trener ne može da se podiči, Grk je čestitke preusmerio na igrače. Na svakog ponaosob, sa manje ili više bitnim ulogama na putu do trona.

Sada svi žele da ostanu

NAKON osvojene titule u ABA ligi, igrači Crvene zvezde su jedan za drugim govorili kako žele da ostanu. Pitanje je kome će se želja ispuniti. Garantovane ugovore za narednu sezonu imaju Mitrović, Davidovac, Nedović, Ilić, Lazarević, Hanga, Bolomboj i Jago. Ostanak se očekuje i od Teodosića i Lazića, a čeka se rasplet oko potencijalnog produžetkom saradnje sa Giedraitisom. Najverovatnije ga neće biti u slučaju Smarta, Gilespija i Tobija, a moguće je i da tim putem krene Trej Tompkins. Takođe, Sferopulos bi naredne sezone mogao da računa i na Marka Simonovića, kojem uskoro ističe pozajmica u Bešiktašu.

Primera radi, Nemanje Nedovića nije bilo u prvom meču, na drugom je zablistao sa 21 poenom, dok je u trećem bio najmirniji kada se lomilo i poenima sa linije penala osigurao Zvezdi titulu. Kao nekom ko je prošao sve amplitude u funkcionisanju kluba, prva titula u regionalnom takmičenju posebno mu je draga.

- Zamišljao sam kako bi bilo da pobedimo, ali ovo je mnogo bolji osećaj. Dosta emocija. Baš dugo čekam ovo, bio sam u klubu kada je bilo jako teško. Rastužio sam se, ali sada ću da proslavim sa ekipom - poručio je Nedović, kojeg su stigle suze u poslednjim sekundama trećeg meča.

Isto se može reći i za Rokasa Giedraitisa, litvanskog šutera skromnog učinka sa prva dva susreta. U trećem je bio najefikasniji (12 p.) zajedno sa Jagom Dos Santosom koji je prešao put od treće opcije, do igrača u kojeg svi gledaju kada se utakmica lomi. Nagrađen je Brazilac MVP peharom, koji je dobio u društvu devojke Manu, koja je stigla iz Brazila da ga podrži.

- Potrebne su mi titule, osvajao sam ih u Brazilu, u Nemačkoj, sada ovde. To je to. Volim košarku, a titule mi pomažu. Ne govorim to samo zato što smo sada osvojili ABA ligu. Srećan sam i bio bih srećan da ostanem ovde još nekoliko godina - poručio je omaleni Brazilac velikog srca.

Kroz uspone i padove u čitavoj seriji prolazili su i Miloš Teodosić i Džoel Bolomboj, ali kada su bili potrebni trojka, dobra odbrana, siguran pas i čvrstina na skoku, obojica su bila tu da pomognu. Poseban osvrt zaslužio je i trio Zvezdinih veterana, u sastavu Dejan Davidovac, Luka Mitrović i Branko Lazić.

Metla omiljeni rekvizit

NISU mogli košarkaši Crvene zvezde da kao nekih prethodnih godina proslave titulu ABA lige sa navijačima. Ali su zato nakon utakmice u "Areni" otišli u jedan prestonički restoran i dali sebi oduška. Omiljeni rekvizit igrača regionalnog prvaka bila je - metla, simbol pobede od 3:0 u plej-of serijama. Jago Dos Santos je mlatio metlom kao barjktar zastavom, dok je Fredi Gilespi pozirao iz više uglova sa istom.

Opustili su se crveno-beli uz koju čašicu više, uz uživu muziku sve je bilo lepše. Naročito Milošu Teodosiću, za kojeg su Nikola Topić i Nemanja Nedović posebno namenili pesmu, u mikrofon su uglas krenuli "Ole, Ole, Ole, Teo, Teoo", uz pratnju čitavog restorana. Oduševljen je bio i trener Janis Sferopulos pošto su okupljeni uglas zapevali "Janise volimo te, o da volimo te".

Domaći kadrovi iskovani u bezbroj derbi bitaka, nisu gubili glavu kada je trebalo slomiti crno-bele u njihovim domu pred 20.000 bučnih navijača. Bili su to potezi iz kojih je odisalo iskustvo i mirnoća, nešto za šta bi u protivničkom taboru platili suvim zlatom.

- Ostvarili smo primarni cilj, osvajanje ABA lige. Čestitam ekipi Partizana. Pružili smo jedan lep spektakl tokom cele ove sezone. Idemo malo da proslavimo i da završimo sezonu kako treba, još jednim trofejom. Izabrali smo sjajan trenutak da pobedimo u gostima. Ne može bolje. Čestitam stručnom štabu, svim igračima, svim navijačima - istakao je kapiten Lazić nakon 24. osvojenog trofeja u crveno-belom dresu.

Put do het-trika kreće od FMP

CRVENA zvezde plej-of domaćeg prvenstva počinje okršajem sa FMP u petak (20.30). Revanš je narednog ponedeljka (18.00), dok bi potencijalna majstorica mogla da bude na programu tri dana kasnije (20.00). Zvezda kao aktuelni branilac titule, napada "het-trik" trofeja, nakon Kupa Koraća i ABA lige, želi da se okiti i domaćom krunom.

Na kraju kada se podvuče crta, sitne ali značajne uloge odigrali su Fredi Gilespi i Trej Tompkins. Gilespi rolom u prvom poluvremenu sa četiri poena, pet skokova (dva ofanzivna), Tompkins teškim šutevima. Čak je i zaboravljeni Džavonte Smart kratak period koji je proveo u igri iskoristio na najbolji način, igrao je odbranu, pa je i bez upućenog šuta na koš nakon 120 minuta košarke, sebe utkao šampionski mozaik Crvene zvezde.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića