NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

KO JE KRIV ZA AGONIJU KK PARTIZAN? Sezona sa nikad većim ulaganjima okončana brodolomom na Jadranu

Novosti online

21. 05. 2024. u 08:00

HVALA bogu, pa je kraj. Komentar koji se u nedelju uveče i ponedeljak ujutru često kotrljao po usnama navijača Partizana. Ako je prošla godina bila kao bajka, ova je većim delom ličila na agoniju. Tako se i završila, brodolomom u jadranskim vodama u koje je crno-beli tim početkom oktobra uplivao kao aktuelni šampion, ali je u maju ostao nasukan na obali, kao tek treći tim bez ijedne pobede u finalnoj seriji ABA lige.

КО ЈЕ КРИВ ЗА АГОНИЈУ КК ПАРТИЗАН? Сезона са никад већим улагањима окончана бродоломом на Јадрану

FOTO: ABA liga

Kruna je spala najbolnije moguće, porazom od večitog rivala pred 20.000 vernih navijača, jedinom svetlom tačkom u Partizanovom ovosezonskom crnilu. Znakovi kraj puta bili su tu sve vreme, ali da je neko rekao kako će "parni valjak" biti "ometlan" na koncu sezone ispraćene najvećim ulaganjem u istoriji, verovatno bi ga proglasili ludim.

Nakon svega, logično je da se postavi pitanje, ko je odgovoran? Odgovor je prost - svi! Od uprave, preko Željka Obradovića, sve do glavnih igrača, uljuljkanih u lagodan prestonički život, obasutih pažnjom navijača i milionima na računu...

Geneza Partizanovog kraha vezuje se za rano leto 2023. kada su slučajevi Mirotić i Madar u velikoj meri poremetili planiranu koncepciju sastava. Igrače koji su, potom, stigli, teško je osloviti pojačanjima ako u obzir uzmemo njihov učinak kroz čitavu sezonu.

U isto vreme, sa najviših instanci kluba je najavljivan napad na Fajnal-for Evrolige, kao posledica nikad većih ulaganja, koja su prema pojedinim izveštajima dosezala i do cifre od 20 miliona evra. Od navijača je zatražena i značajna finansijska žrtva nakon poskupljenja pretplatnih karata. Niko se nije bunio, vera u iskorak je bila duboko usađena u srcima "grobara".

Nije ju poremetio ni poraz od Studentskog centra u finalu ABA Superkupa, trojkom u poslednjoj sekundi koja je stigla kao svojevrsna najava onog što sledi. Da se ne ponavljamo, crno-beli su neuspeh u Evroligi u velikoj meri pripisali brojnim porazima sa zvukom sirene, a sve vreme dok se sezona lomila, igra je stagnirala. Od tvrdoglavog insistiranja na odbrani sa preuzimanjem, do vere u organizacione sposobnosti Pi Džej Doužera, pomaka je bilo tek na mahove.

Šest vezanih poraza posebno bole

MOŽDA će nas oni sa uvidom u istorijske arhive demantovati, ali teško je pronaći trenutak koji beleži čak šest vezanih poraza Partizana u derbijima sa Zvezdom. Od okršaja u Evroligi 4. januara, Obradovićev tim je gubio okršaje u ABA ligi, Kupu Koraća, pa zatim tri uzastopna u finalu na jadranskoj sceni.

Inače, crno-beli su na početku sezone dobili prva dva meča sa crveno-belima, po jedan u Evroligi i ABA ligi.

Možda bi ga i bilo više da je Džejlin Smit ranije "odleđen", budući da je i protiv Valensije, kada je sve bilo gotovo, pa zatim i u ABA plej-ofu pokazao da je i te kako mogao da doprinese. Sa druge strane, Kevin Panter i Zek Ledej su poput pijanih milionera arčili kredit stečen u prethodne dve godine, da bi ga u finalnoj seriji ABA lige potpuno spiskali.

Sa Megom već u petak

PARTIZAN će sezonu završiti okršajima u KLS u koju se vraća nakon dve godine, ali jasno je bilo posle trećeg meča finala da se u Humskoj ne nadaju previše trofeju. Crno-beli će put ka trofeju krenuti od polufinala sa Megom, igra se na dve pobede, a prvi meč je u petak od 18.30. Drugi susret, na programu je u ponedeljak, 27. maja (20.00), dok bi se potencijalna majstorica igrala tri dana kasnije (18.00).

U KLS propozicije nalažu da samo četvorca stranih igrača mogu da budu u sastavu, pa će Željko Obradović do četvrtka morati da odluči ko će od šestorke (Smit, Kaminski, Kaboklo, Ledej, Doužer, Ponitka) biti prekobrojan.

Ne sme se od odgovornosti izuzeti ni Džejms Naneli, Obradovićev najverniji vojnik u većem delu sezone, koji je reakcijom primerenoj nasilniku iz geta, a ne profesionalnom košarkašu, ostavio saigrače na cedilu u odsudnom trenutku.

Na kraju, kada je sve bilo gotovo, Željko Obradović se nije libio da preuzme odgovornost nakon prve plej-of serije bez pobede nakon 25 godina i mandata u Benetonu. Zaštitnički je stajao ispred igrača nakon svakog podbačaja, a između redova je deo krivice za poraz prebacio i na sudije.

Bez obzira na učinak u KLS, jasno je da je Partizanov sastav "zreo" za letnji remont. Sedmorici ugovori ističu (Naneli, Doužer, Kaminski, Smit, Anđušić, Smailagić, Ponitka), a ako se najave Obradovića da će Partizan i naredne sezone biti deo Evrolige obistine, moraće tu da se dovede ozbiljan kvalitet kako bi se ispratile (pre)visoke ambicije.

Bonus video:  Porodica promenila "Oče naš" zbog KK Partizan

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo