NAJBOLJE KIFLICE BEZ MLEKA I JAJA, A NEODOLJIVO MEKANE I VAZDUŠASTE: Testo uvek ispadne savršeno, tražiće vam svi RECEPT
Bolje kiflice od ovih niste probali, a mogu biti i posne i mrsne!
Za kiflice bez mleka i jaja svako ko je probao rekao je da su najukusnije! Ukoliko puter zamenite margarinom - postaju neodoljiva posna grickalica. Idealno se slažu uz svako jelo, a uspevaju, čak, i neiskusnim domaćicama.
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna tip 400,
- 500 ml vode,
- 1 kocka (50g) svezeg kvasca,
- 3 pune kašike šećera,
- 1 kašika soli,
- 100 ml ulja.
Za premazivanje:
- majonez (posni ili običan)
- i susam za posipanje
Za prelivanje:
- 250 g putera ili margarina
Priprema:
U 500 ml tople vode rastvoriti kocku kvasca sa 1 kašikom šećera. Prosejano brašno sipati u vanglu, dodati 2 kašike šećera, 1 kašiku soli, vodu sa kvascem i 100 ml ulja.
Umesiti lagano, uz eventualno dodavanje još malo brašna, da testo bude glatko, mekano i da se ne lepi. Sve se radi odmah, ni kvasac ni testo ne ostavljate da raste.
U zavisnosti od toga koju veličinu kiflica želite, delite testo na veće ili manje loptice. Razvući oklagijom u oblik elipse, naneti fil po želji (sir, šunku ili za dane posta džem, marmeladu, orahe...) i rukama lagano urolati kiflicu.
Pleh blago podmazati margarinom i ređati kiflice sa razmakom od bar 2 cm, jer dosta narastu dok se peku. Ostaviti da narastaju oko 2 sata na toplom mestu, pa narasle kiflice četkicom premazati majonezom i posuti susamom.
Rernu ugrejati na 220 stepeni i peći da lepo porumene. Pazite da se ne prepeku.
Margarin ili puter otopite i ugrejte u šerpici sa poklopcem (prska, a treba da bude vrelo). Pečene, tople kiflice odmah prelijte vrućim margarinom, na svaku kiflicu po kašiku, dve i ostavite da se ohladi.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
VELIKI RASKOL OKO UKRAJINE: Makron i Šolc prvi put odbili Vašington - "Možda smo glupi, ali nismo toliko"
DOŠLO je do velikog raskola između vlada SAD i Evrope oko plana za obezbeđivanje ogromnog kredita od 50 milijardi dolara za Ukrajinu uoči samita G7 u Italiji, piše briselski Politiko.
12. 06. 2024. u 20:30
TORNADO POGODIO SRBIJU: Olujno nevreme sa grmljavinom opustošilo ove krajeve zemlje (VIDEO)
SRBIJA je danas bila na udaru grmljavinskih procesa sa pljuskovima. U delovima zemlje zabeležene su i grmljavinske oluje. Oluje sa gradom pogodile su šire područje Požege i Čačka.
12. 06. 2024. u 20:25
DAO OTKAZ U "GRANDU": Radu sam izbacio, a Popović me pitao "Šta glumiš?" Jednom su me batinaši čekali...
GORAN Čomor omiljen je među publikom pa i poznat po svom oštrom jeziku, te se ne isplati stati mu na žulj.
11. 06. 2024. u 16:49
Komentari (0)