NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

NIKAKVA „FORMULA ZELENSKOG“ NEĆE IZVUĆI UKRAJINU IZ MRTVE TAČKE Zaharova: Koga oni varaju, sebe ili narod?

Милица Шкорић
Milica Škorić

20. 05. 2024. u 15:09

NIJEDNA „formula Zelenskog“ i međunarodna „druženja“ zasnovana na njoj neće biti izlaz iz ćorsokaka za kijevski režim, već će je samo pogoršati, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

НИКАКВА „ФОРМУЛА ЗЕЛЕНСКОГ“ НЕЋЕ ИЗВУЋИ УКРАЈИНУ ИЗ МРТВЕ ТАЧКЕ Захарова: Кога они варају, себе или народ?

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Ranije je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (NSDC) Ukrajine Aleksandar Litvinjenko rekao da Ukrajina razume da se sukob mora okončati pregovorima. Njegove reči citira pres-služba NSDC na svojoj stranici na društvenoj mreži.

- Koga varaju ovom „alhemijskom formulom“: sebe ili ukrajinski narod, nikakva „formula Zelenskog“ i međunarodni skupovi na osnovu njih neće biti izlaz iz ćorsokaka za kijevski režim, već će ga, po svemu sudeći, samo pogoršati. Očekuju da će novim zakonom o mobilizaciji u Ukrajini moći da zgrebu još nekoliko Ukrajinaca, sa kojima će zapušiti rupe u svom brodu koji tone - napisala je Zaharova.

- Pregovori nisu osuđeni na putovanje u Ženevu, već na mukotrpan rad zasnovan na odgovornosti, svesti o realnosti, poštovanju međunarodnog prava itd. To je odlučnost i sloboda da se deluje u ime svoje zemlje, a ne svog novčanika ili interesa drugih – dodala je ona.

Švajcarska će održati mirovnu konferenciju o Ukrajini 15-16. juna u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna, ali se očekuje da će prisustvovati do 120 šefova država. Pres-sekretar ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov je ranije rekao za RIA Novosti da Švajcarska nije poslala poziv Ruskoj Federaciji za učešće na samitu o Ukrajini, Moskva neće učestvovati ni u kom slučaju. On je dodao da je ideja o mirovnoj konferenciji, koju snažno promovišu organizatori, neprihvatljiva za Rusku Federaciju, jer „govorimo o drugoj opciji za probijanje neodržive „formule mira“ koja ne uzima u obzir ruske interese.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je sa svoje strane rekao da je pregovarački proces o Ukrajini bez učešća Rusije besmislen, ali je neophodno razumeti o kojoj formuli mira će se razgovarati na samitu u Švajcarskoj.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog. Ranije je Kremlj izjavio da sada nema preduslova za prelazak situacije u miroljubivi pravac za Rusiju da se ciljevi specijalne operacije za sada mogu postići samo vojnim putem. Kako je naveo Kremlj, situacija u Ukrajini može da se kreće u mirnom pravcu, pod uslovom da se uzmu u obzir de fakto situacija i nova realnost.

BONUS VIDEO: HARKOV URUŠEN - Zgrade, automobili oštećeni I 20 povređenih u granatiranju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)