NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

NAGORNO KARABAH ODJEKNUO ČAK I DO OSTRVA U PACIFIKU: Kako su se aktuelni hibridni ratovi susreli u Novoj Kaledoniji

Optuživanje Azerbejdžana od strane zvaničnog Pariza, da se meša u unutrašnje stvari Francuske, tokom aktuelne žestoke pobune u Novoj Kaledoniji, dobar je primer koji pokazuje koliko su danas međunarodni odnosi u svetu, napeti, komplikovani i zamršeni.

НАГОРНО КАРАБАХ ОДЈЕКНУО ЧАК И ДО ОСТРВА У ПАЦИФИКУ: Како су се актуелни хибридни ратови сусрели у Новој Каледонији

Foto: Profimedia

Borba malobrojnih Kanaka za emancipaciju od Francuza uplela je najednom u svoje klupko odnose Francuske s Jermenijom, ruske veze s Azerbejdžanom, širenje Kine na Pacifik i globalni sukob Zapada s Rusijom!

Iako zvanično nije utvrđena direktna umešanost Bakua u pobuni koja je buknula u Numei, francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je poručio da mešanje Azerbejdžana u unutrašnje stvari njegove zemlje "nije fantaziranje, već realnost". Dodao je i da je Francuska "suverena kod svoje kuće".

- Žao mi je što je jedan deo lidera s Nove Kaledonije koji zagovaraju nezavisnost napravio dil s Azerbejdžanom. To je nesporno – kazao je Darmanen.

Reč je o memorandumu o saradnji koji su potpisali Kongres Nove Kaledonije i skupština Azerbejdžana sredinom aprila. Ova saradnja se pre svega odnosi na oblast kulture, obrazovanja, ali i politike.

Zašto bi Azerbejdžan podržavao Kanake u Novoj Kaledoniji, dalekoj preko 14 hiljada kilometara od njihove domovine? Zato što Francuska ima istorijski prisne odnose s Jermenijom s kojima je Baku na ratnoj nozi zbog Nagorno Karabaha, logikom: prijatelji mojih neprijatelja su i moji neprijatelji. Pomenuti sporazum postignut je bez znanja francuskih vlasti. Darmanen je tada rekao da je "šokiran" zbog potpisivanja memoranduma, dok su se s druge strane predstavnici Kanaka zahvalili azijskim prijateljima zbog podrške njihovoj borbi.

Približavanje između Bakua i Numee započelo je 2019, godinu posle prvog od tri neuspela referenduma za nezavisnost. Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tada je poručio da "kolonizovani narodi imaju pravo da upravljaju svojom sudbinom". Sredinom prošle godine osnovana je Grupa za inicijativu iz Bakua (GIB) koja okuplja pristalice nezavisnosti i antikolonijaliste iz prekomorskih teritorija.

Zbog podrške Jermeniji i "politike protiv teritorijalnog integriteta Azerbejdžana", Odbor za spoljne poslove azerbejdžanske skupštine preporučio je početkom ove godine da se prekinu ekonomski odnosi s Francuskom i da se izbace francuske firme iz ove zemlje, uključujući i naftni koncern "Total".

Pre nekoliko meseci, zvanični Pariz optužio je Baku da vodi kampanju "manipulisanja informacijama" koja ima za cilj da ugrozi reputaciju Francuske i njene organizacione kapacitete za Olimpijske igre koje će ovog leta biti održane u glavnom gradu Francuske.

Tome treba dodati i prisne odnose Azerbejdžana i Rusije, u čemu u Francuskoj vide dodatne uzroke za pokušaj destabilizacije spolja, u situaciji ukrajinskog rata koji se u hibridnim oblicima preliva na Zapad.

Tu zamešateljstvu nije kraj. Iako je nedavno kineski predsednik Si Đinping ugošćen s najvećim počastima u Parizu, Francuska se protivi širenju kineskog uticaja u pacifičkom regionu, gde postoje značajni francuski interesi. U Parizu naglašavaju da Kina širi svoj uticaj tako što otvara diplomatska predstavništva, odobrava kredite i pruža drugu vrstu pomoći. Onda ne treba da čudi što je jedna od prvih mera prilikom uvođenja vanrednog stanja u Novoj Kaledoniji ovih dana bilo blokiranje kineske društvene mreže "tiktok".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)