ZAHAROVA ŽESTOKO ZAPRETILA SAD I EU NAKON UKRAJINSKOG NAPADA: Odgovorićemo, igrate se sa vatrom

Tanjug

17. 05. 2024. u 18:47

RUSIJA upozorava SAD i EU, kao i Kijev koji oni kontrolišu, da se igraju vatrom u vezi sa terorističkim napadima ukrajinske vojske i da će Rusija odgovoriti, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ЖЕСТОКО ЗАПРЕТИЛА САД И ЕУ НАКОН УКРАЈИНСКОГ НАПАДА: Одговорићемо, играте се са ватром

Foto: Profimedia/Ilustracija

Zaharova je rekla da je režim u Kijevu u četvrtak i danas pokrenuo još jedan masovni napad bespilotnim letelicama i pomorskim dronovima na Krim, Krasnodarski kraj i druge ruske regione i da Rusija povodom tih napada još jednom upozora Zapad da se igra vatrom i da će Rusija odgovoriti na zadiranja na svoju teritoriju.

Zaharova ističe da je očigledno da iza tih "varvarskih napada" zapadnim oružjem stoje SAD i Velika Britanija koje, kako je navela, upravljaju ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, preneo je TAVSS.

- Oni ne samo da ga snabdevaju raketama i teškim naoružanjem sve većeg dometa, već i daju zeleno svetlo za njihovu upotrebu protiv Rusije, doprinoseći na taj način daljoj eskalaciji sukoba - navela je Zaharova.

Ona je, povodom odluke estonskog parlamenta da podrži inicijativu za zaplenu ruske imovine koju je Talin zamrzao u korist Ukrajine, rekla da će Rusija sve nezakonite radnje zaplene svoje imovine klasifikovati kao direktnu pljačku i kršenje odredbi međunarodnog prava.

Foto: Printskrin

- Neprijateljske akcije baltičkih država prema našoj zemlji nisu nešto novo i teško da smo iznenađeni. Po pravilu, baltičke države koriste kao poligon za testiranje neke vrste antiruskih ideja. Što se tiče inicijative estonskog parlamenta, potvrđujemo stav da sve nezakonite radnje zaplene ruske imovine kvalifikujemo kao direktnu pljačku, kršenje odredbi međunarodnog prava - istakla je Zaharova.

Kako je navela, ako ova zakonodavna inicijativa stupi na snagu, Estonci će, u stvari, stvoriti istorijski presedan: uništiće jedan od vekovnih temelja postojanja zapadnog društva – princip o nepovredivosti privatne svojine.

- Pored toga, u izjavi prvog zamenika generalnog direktora MMF-a Gite Gopinat od 7. maja se navodi da bi planovi Zapada da koristi sredstva Ruske Federacije mogli da potkopaju globalni monetarni i finansijski sistem - zaključila je Zaharova.

Istovremeno, ona je skrenula pažnju na činjenicu da su tokom sadašnje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini dve zemlje u zajedničkom saopštenju oštro osudile "inicijative za zaplenu imovine i imovine stranih država" i ukazala na pravo takvih država da preduzmu uzvratne mere u skladu sa međunarodnim pravnim normama.

- Rusija će se neizostavno rukovoditi ovim neotuđivim pravom - poručila je Zaharova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!