MICOTAKIS PORUČIO SEVERNOJ MAKEDONIJI: Svako odstupanje od Prespanskog sporazuma će imati ozbiljne posledice!

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

16. 05. 2024. u 15:34

GRČKI premijer Kirijakos Micotakis rekao je da parlament neće ratifikovati tri memoranduma Prespanskog sporazuma sve dok ne budu potpuno usaglašena sa odredbama i najavio da će odstupanje od Sporazuma doneti posledice kako na evropskom putu Severne Makedonije, tako i u bilateralnim odnosima.

МИЦОТАКИС ПОРУЧИО СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Свако одступање од Преспанског споразума ће имати озбиљне последице!

FOTO: Tanjug/AP

Tri memoranduma odnose se na proces pristupanja Severne Makedonije EU, ekonomsku saradnju između Grčke i Severne Makedonije i nadzor vazdušnog prostora.

- Žao mi je što gospodin Kaselakis usvaja najgore navike svog prethodnika. Istakao sam probleme iz Prespanskog sporazuma jer definiše pojmove makedonski i makedonski jezik. Upozorio sam i novu vlast u Skoplju jasnom izjavom da će svako odstupanje od Prespanskog sporazuma imati ozbiljne posledice kako u odnosu prema nama, tako i u odnosu na put ka Evropi. Što se tiče memoranduma, SIRIZA sada zahteva da ratifikujemo memorandume i ukinemo najosnovnije oružje koje imamo da bismo poštovali i sprovodili sporazum. Ono što Siriza traži od nas je čin koji dostiže granice apsurda - rekao je Micotakis.

Micotakis se osvrnuo i na postupak lidera grčkog rešenja Kirijakosa Velopulosa da pocepa ugovor iz Prespe na govornici i rekao da ne želi da komentariše „patriotske ispade Velopulosa, koji je karijeru gradio po ovim pitanjima“ i naglasio da građani razumeju šta znači „odgovorni patriotizam“ i ko su u praksi patriote.

(Kurir/Kosovo onlajn)

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER -  let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POMRAČENJE UMA RUSKOG TENISERA: Rolan Garos ovakvo divljanje ne pamti (FOTO/VIDEO)